Πέφτει η τιμή του σιταριού

Προχωρώντας προς τις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2024, δηλαδή τον Απρίλιο, οι τιμές στα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να παρουσιάσουν μια εξασθενημένη πορεία τιμολόγησης, καθώς οι έμποροι και οι έμποροι των μεταγενέστερων κλάδων αναμένουν περισσότερα από επαρκή αποθέματα σε σύγκριση με τις έρευνες που καταφθάνουν από την περιφερειακή αγορά, συγκεντρώνοντας την προσοχή των καταναλωτών και των εμπειρογνωμόνων του κλάδου. 

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την αναμενόμενη πτώση σε μια σύγκλιση παραγόντων, διαμορφώνοντας ένα δύσκολο σενάριο που επηρεάζει τόσο την παραγωγή όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού του αμύλου σίτου.

Αρχικά, βλέποντας μια επίμονη αύξηση της τιμής του σιταριού ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης από τις περιφερειακές και υπερπόντιες αγορές, οι έμποροι εντός των χωρών εισαγωγής, ιδίως στην ευρωπαϊκή περιοχή, εφοδίασαν τα καταστήματά τους με επαρκή ποσότητα αποθεμάτων όσον αφορά τα σιτιρά.  

Ωστόσο, μια αντίθετη τάση προβλέπεται από τους συμμετέχοντες στην αγορά, δηλώνοντας μια μέτρια μετατόπιση όσον αφορά την κατανάλωση άλλων αμύλων παρά το άμυλο σιταριού. Αυτή η υποτονική ζήτηση από τις μεταγενέστερες βιομηχανίες έπαιξε ρόλο στην καθοδική πίεση στις τιμές. 

Με την οικονομική αβεβαιότητα να παραμένει εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία, οι κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή ή αναζήτησαν εναλλακτικά, πιο οικονομικά αποδοτικά συστατικά, μειώνοντας την ανάγκη για άμυλο σίτου.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση των τιμών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά αμύλου σίτου ενδέχεται να επηρεάσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. 

Ενώ οι καταναλωτές μπορεί να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων που ενσωματώνουν άμυλο σίτου, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση της προσαρμογής σε μειωμένα περιθώρια κέρδους, καθώς το συνολικό κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών, όπως το σιτάρι, και της συντήρησης του βιομηχανικού εξοπλισμού λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της διαδικασίας παραγωγής. 

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έμποροι έδειξαν σημάδια απροθυμίας στην πώληση των προϊόντων τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς επικεντρώθηκαν ενεργά στην απομάκρυνση των αποθεμάτων τους, καθώς ανέμεναν περαιτέρω αυξημένες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων θερμοκρασιών, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες αλλοίωσης των προϊόντων. 

Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν διάφορες διαδικασίες υποβάθμισης στο άμυλο σίτου. Σε ζεστό καιρό, η υγροσκοπική φύση του αμύλου προσελκύει την υγρασία, προωθώντας την ανάπτυξη μούχλας και την πήξη. Η θερμότητα μπορεί επίσης να διασπάσει τους κόκκους αμύλου, μεταβάλλοντας τη λειτουργικότητά τους και επηρεάζοντας ιδιότητες όπως η πήξη ή το πήκτωμα. 

Την υψηλότερη αυτή αντίσταση των αγοραστών υποστηρίζει η συνεχής υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έχει καταστήσει τις συνολικές εισαγωγές σταθερά ακριβές σε όρους ευρώ.

Όσον αφορά το μέλλον, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την πορεία των τιμών του αμύλου σίτου, καθώς η δυναμική της αγοράς συνεχίζει να εξελίσσεται σε συνάρτηση με πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών τάσεων, των οικονομικών εξελίξεων και των γεωπολιτικών αλλαγών. 

Ωστόσο, προς το παρόν, οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν πιο προσιτά προϊόντα με άμυλο σίτου, ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου τοπίου τιμών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις