ERBS: Διαμορφώνοντας το μέλλον της βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού βόειου κρέατος

Μεταξύ των κύριων στόχων της ανθρωπότητας είναι η βιωσιμότητα και ο ευρωπαϊκός τομέας του βοείου κρέατος προσπαθεί ενεργά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θετικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. 
Ο πολυμερής οργανισμός ERBS, η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για την Αειφορία του Βοείου κρέατος, μπορεί να αποτελέσει λύση για την αντιμετώπιση των πολλαπλών σοβαρών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας του βοείου κρέατος. 

Το ERBS δημιουργήθηκε το 2018 για να ενώσει τον τομέα του βοείου κρέατος προς την κατεύθυνση της προώθησης θετικών, μετρήσιμων και αξιόπιστων επιπτώσεων. Το ERBS επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βοείου κρέατος από το αγρόκτημα έως το πιρούνι και οραματίζεται έναν κόσμο όπου όλες οι πτυχές της αλυσίδας αξίας του βοείου κρέατος θα είναι περιβαλλοντικά ορθές, κοινωνικά υπεύθυνες και οικονομικά βιώσιμες.

Η βιώσιμη βοοτροφία έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε έναν προ-ανταγωνιστικό χώρο. Τα μέλη του ERBS εργάζονται από κοινού για την ανταλλαγή γνώσεων, τη δημιουργία λύσεων και την προώθηση βιώσιμων συστημάτων εκτροφής βοείου κρέατος που εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα ζωής για τα βοοειδή. 

Αυτό βελτιώνει την υγεία του αγροτικού τοπίου, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων του κλίματος και της άγριας ζωής και ενισχύει τα μέσα διαβίωσης, ενώ παράλληλα παράγει υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. 

Το ERBS ενώνει και συντονίζει τα προγράμματα αειφορίας γύρω από μια κοινή ατζέντα για την επίτευξη μετρήσιμου και θετικού αντίκτυπου στην αλυσίδα αξίας του βοείου κρέατος, ευθυγραμμισμένου με τις αρχές της Παγκόσμιας Στρογγυλής Τράπεζας για το Αειφόρο Βόειο κρέας (GRSB) και άλλων σημαντικών διεθνών οργανισμών. 

Όλα τα μέλη έχουν δεσμευτεί και ευθυγραμμιστεί με ένα κοινό όραμα και αποστολή, αναφέρονται στους ίδιους στόχους και έχουν θετικό αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων, την ιατρική των ζώων, το περιβάλλον και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Θετική πρόοδος στη βιωσιμότητα του βοείου κρέατος

Οι φορείς που συμμετέχουν στην αλυσίδα αξίας του ERBS έχουν δεσμευτεί και εργάζονται ενεργά για την επίτευξη θετικής προόδου στη βιωσιμότητα του βοείου κρέατος. Η στρογγυλή τράπεζα ευθυγραμμίζει τους πάντες για μετρήσιμη πρόοδο προς τους ίδιους ευθυγραμμισμένους στόχους. 

Αναγνωρίζεται η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών συστημάτων παραγωγής και παρέχεται ελευθερία για την επίτευξη προόδου με τρόπο που να ταιριάζει στο τοπικό πλαίσιο. Μία από τις κύριες δεσμεύσεις είναι η επίλυση των γεωργικών προκλήσεων προτεραιότητας με μετρήσιμο αντίκτυπο. 

Από την παροχή βοήθειας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να παραμείνουν βιώσιμες έως την υποστήριξη διεθνών πρωτοβουλιών υψηλού επιπέδου μέσω της Παγκόσμιας Στρογγυλής Τράπεζας για το Αειφόρο Βοδινό κρέας (GRSB), το έργο των μελών επικεντρώνεται στο τοπικό πλαίσιο, αλλά τροφοδοτεί επίσης μια θετική παγκόσμια αφήγηση. 

Μαζί, σε ένα περιβάλλον προανταγωνιστικής συνεργασίας, καταλήγουν σε ρεαλιστικές λύσεις για κοινές προκλήσεις. "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι συχνά οι ίδιες με αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούμε ενεργό μέρος της GRSB και οι στόχοι μας έχουν οπτική επαφή με τους παγκόσμιους στόχους" - λέει η Rozanne Davis από το ERBS

Οι βασικοί οργανισμοί συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας. Οι πλατφόρμες στη χώρα είναι ομάδες διατομεακών ευρωπαϊκών ενδιαφερόμενων φορέων από όλη την αλυσίδα αξίας του βοείου κρέατος που συνδέονται επίσημα και εργάζονται από κοινού για μια πιο βιώσιμη παραγωγή βοείου κρέατος χρησιμοποιώντας τους στόχους αποτελεσμάτων που έχει θέσει το ERBS επί τόπου με τους αγρότες. 

Συντονίζονται σε επίπεδο χώρας και μπορεί να είναι υφιστάμενες οργανώσεις, προγράμματα ή συστήματα ή νέες ομάδες από τον κλάδο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κυβέρνηση και την κοινωνία. 

Έξι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν βόειο κρέας (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο) διαθέτουν ήδη μια πλατφόρμα ERBS, οι οποίες εργάζονται για τον ίδιο στόχο, υιοθετώντας προσεγγίσεις που σχετίζονται με την τοπική πραγματικότητα, με 125 δραστηριότητες/έργα που οδηγούν σε μετρήσιμη και αξιόπιστη πρόοδο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του βοείου κρέατος στην Ευρώπη. 

Το ERBS αναγνωρίζει τις πλατφόρμες που δεσμεύονται να εργαστούν για την επίτευξη των οκτώ στόχων και η αναγνώριση του ERBS μετράται σε έξι στάδια (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Οι πλατφόρμες υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισης στο ERBS, εφαρμόζουν τα σχέδια δραστηριοτήτων τους και υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με την πρόοδό τους. Το 45% των συνδυασμών πλατφόρμας/στόχου παρουσιάζουν πλέον πρόοδο που υποστηρίζεται από δεδομένα. 

Η Rozanne Davis υπογραμμίζει: "Από την έκθεση προόδου του 2023, υπάρχουν παραδείγματα προόδου που υποστηρίζονται από δεδομένα σε κάθε τομέα αποτελεσμάτων (ιατρική των ζώων, καλή μεταχείριση των ζώων, περιβάλλον και διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων)". 

Οι πλατφόρμες έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της προόδου και της προσαρμοστικότητας των δραστηριοτήτων στο τοπικό πλαίσιο, από την κατάρτιση έως την έρευνα και την άσκηση επιρροής, την παροχή δυνατότητας και την ενθάρρυνση του διαλόγου σε όλες τις αλυσίδες αξίας και την άσκηση επιρροής σε εθνικά συστήματα/σχέδια πιστοποίησης.

Περισσότεροι από 250.000 Ευρωπαίοι γεωργοί συμμετέχουν στις δραστηριότητες των Πλατφορμών και η αποστολή τους είναι να αναγνωριστούν όλες οι πτυχές της αλυσίδας αξίας του βοείου κρέατος για την επίτευξη μετρήσιμων θετικών επιπτώσεων και βελτιώσεων προς τις βασικές προτεραιότητες βιωσιμότητας. 

Στόχος είναι η συνεργασία με άλλους οργανισμούς που δεσμεύονται να βελτιώνουν συνεχώς τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής βοείου κρέατος. 

Οι αγρότες και οι συναφείς οργανώσεις του κλάδου αποδεικνύουν ορατά τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές της χώρας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της βιομηχανίας βοείου κρέατος

Το ERBS βοηθά τους προμηθευτές να εφαρμόσουν ευθυγραμμισμένες πρακτικές αειφορίας, αναδεικνύοντας στους πελάτες τις προόδους της αειφορίας στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού. 

Αυτό συμβάλλει επίσης στη μεγαλύτερη προβολή των πλεονεκτημάτων της βιομηχανίας κρέατος και στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της βιομηχανίας βοείου κρέατος. 

Η σύνδεση και η εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους της βιομηχανίας βοείου κρέατος σε ευθυγραμμισμένες πρακτικές αειφορίας θα βοηθήσει στην προώθηση της αειφορίας της παραγωγής βοείου κρέατος και θα συμβάλει ενεργά στην πρόοδο που σημειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το ERBS αναγνωρίζει και ενισχύει τα εθνικά και τοπικά προγράμματα, καθώς η Ευρώπη διαθέτει διαφορετικά συστήματα παραγωγής και κλίματα. Για το λόγο αυτό το ERBS καλωσορίζει και υποστηρίζει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην ανάπτυξη της προσέγγισής τους με τοπικά σχετικό τρόπο. Ο στόχος υπερβαίνει τη συμμόρφωση και στοχεύει σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για να επιτευχθεί αυτό, το ERBS ζήτησε τη γνώμη του και συμφώνησε σε τέσσερις τομείς δράσης που επικεντρώνονται σε οκτώ στόχους αποτελεσμάτων για την ευθυγράμμιση όλων των πλατφορμών εντός των ευρωπαϊκών χωρών. 

"Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ERBS σχετικά με ένα αναθεωρημένο σύνολο στόχων. Αυτό προκύπτει μετά από μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης που περιλαμβάνει έρευνα τοπίου (τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη, την πολιτική και την αγορά) και αξιολόγηση της ουσιαστικότητας. Οι νέοι στόχοι θα δημοσιευθούν σύντομα", λέει η Rozanne Davis.

Στον περιβαλλοντικό τομέα, η μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% έως το 2025 αποτελεί στόχο για την αναγνώριση του θετικού ρόλου της παραγωγής βοείου κρέατος στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω στρατηγικών μείωσης και δέσμευσης. 

Στον τομέα των φαρμάκων για τα ζώα, η συνολική χρήση αντιβιοτικών κάτω από 10 mg/kg έως το 2023 και η μείωση κατά 50% της χρήσης των αντιβιοτικών ύψιστης προτεραιότητας με κρίσιμη σημασία (HP-CIAs) έως το 2023 αποτελούν στόχους αποτελέσματος. 

Στον τομέα της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι κάτω από 1,5%, ενώ για τα συστήματα με ποσοστά θνησιμότητας πάνω από αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να επιτευχθεί ετήσια μείωση κατά 20%. 

Όλα τα ζώα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερα καταλύματα έως το 2030 και να τους παρέχεται ανακούφιση από τον πόνο για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις και τον ευνουχισμό, την αφαίρεση του αδένα και την αποκόλληση. 

Στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η μείωση των σοβαρών ατυχημάτων στις εκμεταλλεύσεις και η μείωση των θανάτων με συνολικό στόχο το μηδέν αποτελεί τομέα δράσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις