Η πλήρης τιμολόγηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης θα καθιστούσε τις επιλογές τροφίμων με χαμηλές εκπομπές πιο ανταγωνιστικές
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα θέτει σε κίνδυνο τον πλανήτη μας. Η έκθεση προτείνει δραστικές αλλαγές, όπως η στροφή σε φυτικές δίαιτες και η ανακατεύθυνση των επιδοτήσεων μακριά από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, για να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή.
Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με την τράπεζα, αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.
"Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας τρώγοντας", δήλωσε ο Julian Lampietti, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια δέσμευση στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.
Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού - η οποία καλεί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - ετοιμάζονται να ανανεώσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το τέλος του 2025.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, ο οποίος, σύμφωνα με την τράπεζα, έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτηθεί για χρόνια.
Υπολογίζεται ότι οι χώρες θα χρειαστεί να επενδύσουν 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αυτούς τους τομείς έως το 2050 για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές τους. Αυτό σηματοδοτεί 18 φορές το σημερινό επίπεδο επενδύσεων.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί η ζήτηση για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η ανακατεύθυνση των επιδοτήσεων για το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προς εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
Η πλήρης τιμολόγηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό τους κόστος για το περιβάλλον, θα καθιστούσε τις επιλογές τροφίμων με χαμηλές εκπομπές πιο ανταγωνιστικές.
Επιπλέον, η στροφή προς φυτικές δίαιτες θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά ποσοστό 50% περισσότερο από άλλες μεθόδους, προσθέτει η έκθεση.
Η έκκληση της Παγκόσμιας Τράπεζας για δράση έρχεται σε μια στιγμή που η επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο σαφής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει ριζικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και να στραφούν σε πιο φιλικές προς το κλίμα επιλογές, όπως τα πουλερικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας, η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η στροφή σε φυτικές δίαιτες, αναφέρει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές και να ωφελήσει παράλληλα την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων.
Η έκθεση προτείνει διάφορα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως:
- Επανεξέταση των επιδοτήσεων: Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις επιδοτήσεις που δίνονται στην παραγωγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και να τις κατευθύνουν προς εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
- Τροποποίηση της τιμολόγησης: Η έκθεση προτείνει επίσης την τροποποίηση της τιμολόγησης των τροφίμων ζωικής προέλευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό τους περιβαλλοντικό κόστος. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τις επιλογές τροφίμων χαμηλών εκπομπών πιο ανταγωνιστικές και να ωθήσει τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές επιλογές.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών στο κλίμα.
Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους κλάδους, όπως η κτηνοτροφική βιομηχανία. Ωστόσο, η τράπεζα επιμένει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.