Απαγορευμένο κινεζικό βαμβάκι βρέθηκε στο 19% των παγκόσμιων εμπορευμάτων

Ίχνη απαγορευμένου κινεζικού βαμβακιού βρέθηκαν σε ποσοστό 19% σε ένα δείγμα εμπορευμάτων που πωλήθηκαν σε αμερικανικούς και παγκόσμιους λιανοπωλητές το περασμένο έτος, όπως έδειξε μελέτη, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της συμμόρφωσης με τον αμερικανικό νόμο που αποσκοπεί στον αποκλεισμό των εισαγωγών βαμβακιού που συνδέεται με καταναγκαστική εργασία στην Κίνα.

Σύμφωνα με μελέτη, ερευνητές από την εταιρεία ανάλυσης φυσικών πόρων, την εταιρεία δοκιμών ισοτόπων Stratum Reservoir και το εργαστήριο DNA Applied DNA Sciences (APDN.O), ανοίγει νέα καρτέλα ανέλυσαν δείγματα ενδυμάτων, μπατονέτες βαμβακιού και παπουτσιών από μεγάλους λιανοπωλητές και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι εταιρείες αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους λιανοπωλητές των οποίων τα εμπορεύματα εξέτασαν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ισοτοπικές δοκιμές, οι οποίες μπορούν να συνδέσουν το βαμβάκι με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αναλύοντας τη συγκέντρωση σταθερών στοιχείων όπως ο άνθρακας και το υδρογόνο που υπάρχουν τόσο στη σοδειά όσο και στο περιβάλλον στο οποίο έχει καλλιεργηθεί, λένε οι ειδικοί. Εξέτασαν τα εμπορεύματα για ίχνη βαμβακιού από το Σιντζιάνγκ, την ακραία δυτική περιοχή της Κίνας.

Οι ΗΠΑ θέσπισαν νόμο το 2021 για να προστατεύσουν την αγορά τους από προϊόντα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία εναντίον των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Η Κίνα αρνείται τις καταχρήσεις στη Σιντζιάνγκ, σημαντική παραγωγός βαμβακιού που προμηθεύει επίσης μεγάλο μέρος των υλικών για ηλιακούς συλλέκτες παγκοσμίως.

Γιατί είναι σημαντικό; 
Εδώ και χρόνια, νομοθέτες και εμπορικές οργανώσεις προσπαθούν να κρατήσουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία μακριά από την αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ. Όμως η μελέτη δείχνει ότι ο νέος νόμος δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικός.

Μια ομοσπονδιακή έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022 εκτιμά ότι το βαμβάκι από τη Xinjiang αντιπροσώπευε περίπου το 87% της παραγωγής της Κίνας και το 23% της παγκόσμιας προσφοράς το 2020 και το 2021. Χώρες όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές - μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βαμβακερών ενδυμάτων και καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο - εξακολουθούν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες τελικών υφασμάτων από την Κίνα. Στη συνέχεια, συχνά παίρνει το δρόμο για τις ΗΠΑ με τη μορφή ενδυμάτων που κατασκευάζονται από προμηθευτές στις χώρες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση.

Τι δείχνουν οι αριθμοί 
Από τα 822 προϊόντα που εξετάστηκαν, το 19% είχε ίχνη βαμβακιού Xinjiang, δήλωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη εξέτασε ένα δείγμα προϊόντων από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.

Από τα είδη που βρέθηκαν θετικά για βαμβάκι Xinjiang, το 57% περιείχε ετικέτες που ισχυρίζονταν ότι η προέλευση του εμπορεύματος ήταν μόνο από τις ΗΠΑ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Από τα είδη που βρέθηκαν θετικά για βαμβάκι Xinjiang, τα δύο τρίτα έδειχναν ότι το βαμβάκι είχε αναμειχθεί με βαμβάκι και υλικά από περιοχές εκτός Xinjiang, είπαν.

Η μία από τις δύο εταιρείες, η Applied DNA Sciences, αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες μάρκες και λιανοπωλητές ανέλυσε. Είπε ότι αγόρασε προϊόντα εντός των ΗΠΑ και από μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου που αποστέλλουν στη χώρα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις