Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού έχουν σταθεροποιηθεί μετά το περσινό ράλι, αν και η αγορά παραμένει ευάλωτη στους κινδύνους από την ξηρασία που προκαλεί ο Ελ Νίνιο, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων Louis Dreyfus Co (LDC).
Οι τιμές του ρυζιού στους βασικούς ασιατικούς εξαγωγικούς κόμβους έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αναρρίχησή τους πέρυσι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από την Ινδία, τον μεγαλύτερο αποστολέα στον κόσμο.
«Φαίνεται όντως ότι περάσαμε από μια πολύ σφιχτή κατάσταση. Είχαμε την απαγόρευση εξαγωγών στην Ινδία και η Ινδονησία ήρθε να αγοράσει πολύ μεγάλο όγκο ρυζιού", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rubens Marques, διευθύνων σύμβουλος της LDC για τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.
«Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, νομίζω ότι ήταν υπερβολικός για να τον διαχειριστεί η αγορά, γεγονός που κατέληξε να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω. Φαίνεται ότι η προσφορά και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί».
Η απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας τον Ιούλιο έθεσε τέλος σε μια δεκαετία σταθερότητας των τιμών για το βασικό προϊόν που καταναλώνεται ευρέως στον κόσμο και αύξησε τις πιέσεις του πληθωρισμού τροφίμων.
Ο Marques δήλωσε ότι οι προμήθειες ρυζιού παραμένουν ευάλωτες στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είχε αντίκτυπο και μπορεί ακόμη να έχει αντίκτυπο όσον αφορά το Ελ Νίνιο και τον ξηρότερο από τον αναμενόμενο καιρό», δήλωσε.
Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού κατά μήκος του ισημερινού στις ακτές της Νότιας Αμερικής. Το μοτίβο αυτό συνήθως προκαλεί ζεστό, ξηρό καιρό στην Ασία, επηρεάζοντας τεράστιες εκτάσεις περιοχών καλλιέργειας ρυζιού.
Η αγορά εστιάζει τους επόμενους μήνες στην παραγωγή από αρδευόμενες καλλιέργειες.
«Πρέπει να παρακολουθούμε τα επίπεδα των ταμιευτήρων σε ορισμένες από τις βασικές χώρες παραγωγής. Τον Μάιο, τον Ιούνιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε λίγο περισσότερα για το τι πρόκειται να συμβεί με τις αρδευόμενες καλλιέργειες", δήλωσε.
Η LDC, από τους μεγαλύτερους εμπόρους ρυζιού, προμηθεύει αγοραστές στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Κίνδυνος απο τον καιρό
Το απρόβλεπτο των καιρικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή οδηγεί σε περαιτέρω διαταραχή του εφοδιασμού.
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα σχετικά με το Ελ Νίνιο, και δεν συζητείται αρκετά, είναι το απρόβλεπτο των καιρικών φαινομένων», είπε.
«Τα καιρικά φαινόμενα υπήρχαν πάντα, αλλά τώρα είναι το πόσο απρόβλεπτα έχουν γίνει και πόσο δύσκολο έχει γίνει για το εμπόριο να λύσει βασικά αυτές τις ανισορροπίες», είπε.
Το περσινό ράλι των τιμών οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση ρυζιού από ορισμένες χώρες.
«Πρέπει να έχετε κατά νου ότι μεγάλο μέρος του ρυζιού της Ινδίας καταλήγει στην Αφρική, η οποία είναι μια πολύ ευαίσθητη στις τιμές αγορά», είπε. «Και στην πορεία προς τα πάνω, νομίζω ότι η αγορά έχει κάνει τη δουλειά της για να περιορίσει τη ζήτηση».
Οι τιμές εξαγωγής της Ινδίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα λόγω της υποτονικής ζήτησης και της άφθονης προσφοράς, ενώ οι τιμές της Ταϊλάνδης παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Για την αγορά σιταριού, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τις καλλιέργειες στο βόρειο ημισφαίριο, δήλωσε ο Marques.
Οι τιμές αναφοράς Wv1 σκαρφάλωσαν σχεδόν 8% τον Απρίλιο, μετά την ξηρασία σε τμήματα της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν ξέρω πόσο πριμ για τις καιρικές συνθήκες έχει ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε. «Υπάρχει δυνατότητα ανόδου αν δούμε λιγότερες από τις αναμενόμενες βροχές στο βόρειο ημισφαίριο».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις