Ο Φρανς Τίμερμανς φαινόταν σίγουρα σαν ένας κλασικός τεχνοκράτης της ΕΕ, ο οποίος σχεδίαζε την ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας που τόσο ενθουσίασε τους περιβαλλοντολόγους και εξόργισε τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ένας Ολλανδός εθνικιστής, που ήθελε να αποδεκατίσει τη γεωργία της Ευρώπης για να ωφελήσει την πατρίδα του.
Αυτό δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπριγκίντα, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση πάνελ στην Πάρμα που διοργάνωσε η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της χώρας, η Coldiretti. Μιλώντας για το πρασίνισμα της ευρωπαϊκής γεωργίας, ο Lollobrigida δήλωσε ότι ο Τίμερμανς, ο οποίος ήταν επίτροπος για το κλίμα από το 2019 έως το 2023, ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος.
«Αν ήμουν Ολλανδός, θα αναλογιζόμουν την ιστορία μου και θα έλεγα 'είμαι ένα μικρό έθνος, όχι σαν εσάς. Αν δημιουργήσω κανόνες τόσο άκαμπτους που θα μειώσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή σε αυτό που ήταν το 1600, δεν θα πρέπει η Ευρώπη να εισάγει ξένα προϊόντα για να θρέψει τους ανθρώπους της;", αναρωτήθηκε ο ακροδεξιός πολιτικός, η σύντροφος του οποίου είναι η αδελφή της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
«Και ίσως να φτάσουν από τα λιμάνια μου όπως κάποτε και ίσως μπορέσω να ξαναχτίσω μια οικονομική δύναμη που δεν μπορώ να χτίσω μόνο με τη δύναμη της χώρας μου», συλλογίστηκε. «Δεν νομίζω ότι ο Τίμερμανς είναι τρελός. Νομίζω ότι ψυχρά υπολόγισε προς το συμφέρον της Ολλανδίας και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης».
Εκπρόσωπος του Τίμερμανς, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για να κατέβει στις εθνικές εκλογές, αρνήθηκε να σχολιάσει την αιχμή του ιταλικού υπουργού Γεωργίας.
Ο Lollobrigida "διπλασίασε" τους ισχυρισμούς του σε συνέντευξή του στο POLITICO.
«Αν μειώσετε την εσωτερική παραγωγή, τα τρόφιμα της Ευρώπης θα εισάγονται μέσω του Ρότερνταμ», επέμεινε, κουνώντας το κεφάλι του καθώς μασούσε ρωμαϊκό τυρί. «Αυτό συνέβη από το 1600 έως το 1750 στην Ευρώπη, όταν η Ολλανδία έγινε αυτοκρατορία με την εταιρεία Ανατολικών Ινδιών».
«Κάποια πράγματα δεν είναι συμπτώσεις».
Η παράξενη δήλωση ήταν απλώς η τελευταία της Lollobrigida, η οποία βρισκόταν στην Πάρμα για να εγκαινιάσει την έκθεση τροφίμων CIBUS, τη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Ιταλίας. Η εναρκτήρια ομιλία του περιπλανήθηκε από τη γέννηση του ιταλικού φαγητού κατά την πρώτη χιλιετία έως τη γαστρονομική καταστροφή που προκάλεσαν οι βάρβαροι του Βορρά.
«Απορροφήσαμε τους πολιτισμούς της Μεσογείου, απορροφήσαμε τους αραβικούς πολιτισμούς ... μέσω των εξερευνητών μας, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μέσα σε αυτή την Ιταλία μας λίγο από όλα όσα δημιουργήθηκαν στον κόσμο», διακήρυξε, προτού υποστηρίξει την εγγενή ανωτερότητα της εθνικής του κουζίνας.
«Είμαστε τυχεροί που έχουμε γεννηθεί στην Ιταλία» κατέληξε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις