Σιτάρι: «Χτύπησε» υψηλό εννέα μηνών

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα και πλέον μηνών, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις πιθανές απώλειες της σοδειάς από την ξηρασία και το κρύο στην κορυφαία εξαγωγική χώρα της Ρωσίας.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Euronext με έδρα το Παρίσι, σημείωνε άνοδο 1,8% στα 249,25 ευρώ (268,24 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Νωρίτερα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου στα 252,50 ευρώ, με τεχνική ώθηση από το άνοιγμα ενός διαγραμματικού κενού.

Όμως το συμβόλαιο στη συνέχεια μείωσε τα κέρδη, αντιμετωπίζοντας αντίσταση στο όριο των 250 ευρώ στο διάγραμμα και με τους εμπόρους να στρέφουν την προσοχή τους στις ευρέως παρακολουθούμενες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις καλλιέργειες που αναμένεται αργότερα στη συνεδρίαση.

Αφού οι ρωσικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι ορισμένες ζώνες σιτηρών που επλήγησαν από παγετούς αυτόν τον μήνα θα ξανασπείρουν τις καλλιέργειες, οι αναφορές για περισσότερους παγετούς κατά τη διάρκεια της νύχτας αύξησαν τις ανησυχίες για ζημιές στο ρωσικό σιτάρι.

Η ξηρασία στη νότια Ρωσία συνεχίζει επίσης να ανησυχεί τους εμπόρους σιταριού, με τα μετεωρολογικά διαγράμματα να δείχνουν περιορισμένη ανακούφιση από τις βροχές για τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης.

«Σίγουρα βρισκόμαστε ακόμη σε μια αγορά καιρού όσον αφορά τη Ρωσία», δήλωσε ένας έμπορος προθεσμιακών συμβολαίων. «Τα επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν να είναι ενεργά στο σιτάρι».

Η Sovecon μείωσε την πρόβλεψή της για τη σοδειά σιταριού της Ρωσίας το 2024 κατά 3,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 89,6 εκατομμύρια τόνους, κάτω πλέον από τους 92,8 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους, δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία την Παρασκευή.

Οι ρωσικές εξαγωγές ρεκόρ είχαν συμβάλει στην ώθηση των διεθνών τιμών του σιταριού σε χαμηλό 3-1/2 ετών τον Μάρτιο, αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο έχουν έκτοτε στρέψει την προσοχή ξανά στους πιθανούς κινδύνους προσφοράς.

Οι έμποροι θα παρακολουθούν τις προβλέψεις του USDA για τη ρωσική συγκομιδή καθώς ο οργανισμός δίνει τις πρώτες παγκόσμιες προοπτικές προσφοράς και ζήτησης για την περίοδο 2024/25.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις