Η Ουκρανία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο

Το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) προβλέπει αύξηση της παραγωγής ηλιόσπορου στην Ουκρανία το ΜΥ 2024/25 σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο.

Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της έκθεσης του USDA για τον Μάιο.

Έτσι, η συγκομιδή ηλιόσπορου προβλέπεται να ανέλθει σε 14,7 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 200 χιλιάδες τόνους περισσότερους από ό,τι το 2023/24. Οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα ανέλθουν σε 260 χιλιάδες τόνους (-65 χιλιάδες τόνοι).

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το ηλιέλαιο στην Ουκρανία το 2024/25 θα παραχθεί 6,15 εκατομμύρια τόνοι (-170 χιλιάδες τόνοι), εκ των οποίων 5,72 εκατομμύρια τόνοι (-80 χιλιάδες τόνοι) θα εξαχθούν.

Η παραγωγή αλεύρων θα ανέλθει σε 5,9 εκατ. τόνους (-165 χιλ. τόνοι) και οι εξαγωγές προβλέπονται σε 4,5 εκατ. τόνους (-200 χιλ. τόνοι).

«Η μεταποίηση ηλίανθου στην Ουκρανία θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά η Ουκρανία αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως τόσο σε αλεύρι όσο και σε λάδι ηλίανθου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών», αναφέρει η έκθεση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις