Σιτάρι: Υποχωρούν οι τιμές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Πτωτικές τάσεις ακολούθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο μιας και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο, με τις τιμές να βρίσκουν «αντίσταση» και οι έμποροι αναζήτησαν μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τον αντίκτυπο του ξηρού, ψυχρού καιρού στις καλλιέργειες του κορυφαίου εξαγωγέα σιταριού στη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στο καλαμπόκι, σημείωσε αύξηση ενώ η σόγια υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις απώλειες των καλλιεργειών στη Νότια Αμερική και την πρόοδο της φύτευσης στις ΗΠΑ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade σημείωνε πτώση 1,0% στα 6,80 δολάρια το μπούσελ.

Νωρίτερα αυξήθηκε στα 6,96 δολάρια, ελαφρώς πάνω από την προηγούμενη κορυφή 9-1/2 μηνών που σημειώθηκε τη Δευτέρα, αλλά παρέμεινε και πάλι μακριά από το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων.

Στην Ευρώπη, το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext υποχώρησε κατά 1,6% στα 254,50 ευρώ (274,78 δολάρια) ανά μετρικό τόνο. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου τη Δευτέρα στα 259,75 ευρώ, αλλά βρήκε αντίσταση κοντά στο επίπεδο των 260 ευρώ.

Ο απροσδόκητος παγετός έπληξε την κεντρική και νότια Ρωσία αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε επιπλέον πίεση στις καλλιέργειες σιταριού που είχαν υποστεί πολύ ξηρό καιρό τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία έχει χάσει καλλιέργειες σε περίπου 500.000 εκτάρια φέτος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο η υποψήφια υπουργός Γεωργίας Οξάνα Λουτ.

Ωστόσο, οι έμποροι ανέμεναν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την έκταση των καιρικών ζημιών, ενώ οι προβλέψεις έδειχναν μεγαλύτερες πιθανότητες ανακούφισης από τις βροχές στη νότια Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

«Απομένει χρόνος για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο ρωσικό σιτάρι και να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Rural Bank. «Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα».

Το «ράλι» στο σιτάρι έχει ενισχυθεί από την κάλυψη των short θέσεων που είχαν συσσωρεύσει τα επενδυτικά κεφάλαια όταν οι τιμές έπεσαν σε χαμηλά τριών ετών στις αρχές του 2024.

Οι σταθερές συνθήκες του χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα διατηρήθηκαν σε υψηλό τετραετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ενθάρρυναν τις τιμές να παγιωθούν.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η φύτευση καλαμποκιού στις ΗΠΑ υπολείπεται του μέσου ρυθμού των τελευταίων ετών, ενώ η φύτευση σόγιας προηγείται ελαφρώς.

Το καλαμπόκι αυξήθηκε κατά 0,3%, φτάνοντας στα 4,73-3/4 δολάρια το bushel, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η σόγια υποχώρησε κατά 0,8% στα $12,09-1/4 το bushel, περιοριζόμενη από την αδυναμία στις σχετικές αγορές φυτικών ελαίων και ορυκτελαίων.

Ο βραζιλιάνικος οργανισμός καλλιεργειών Conab αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για τη σοδειά σόγιας της χώρας, αν και μείωσε την εκτίμησή του για τη μέση απόδοση σόγιας, καθώς συνυπολόγισε τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις