«Μπλόκο» των ΗΠΑ σε 26 κινεζικούς εμπόρους βαμβακιού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν την Πέμπτη τις εισαγωγές από 26 κινεζικούς εμπόρους βαμβακιού ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξαλείψουν από την αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ τα προϊόντα που κατασκευάζονται με την καταναγκαστική εργασία των μειονοτήτων Ουιγούρων.

Οι εταιρείες είναι οι τελευταίες προσθήκες στον κατάλογο οντοτήτων του νόμου περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων που περιορίζει τις εισαγωγές αγαθών που συνδέονται με αυτό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει ως συνεχιζόμενη γενοκτονία των μειονοτήτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι κινεζικές αρχές έχουν δημιουργήσει στρατόπεδα εργασίας για Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονοτικές ομάδες στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας. Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση.

Πολλές από τις εταιρείες βαμβακιού που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έχουν την έδρα τους εκτός της Σιντζιάνγκ, αλλά προμηθεύονται το βαμβάκι τους από την περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι χαρακτηρισμοί βοηθούν «τις υπεύθυνες εταιρείες να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια, ώστε, από κοινού, να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας εκτός της χώρας μας», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον επέκρινε την κίνηση αυτή. «Ο λεγόμενος “νόμος για την πρόληψη της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων” είναι απλώς ένα εργαλείο μερικών Αμερικανών πολιτικών για να διαταράξουν τη σταθερότητα στη Σιντζιάνγκ και να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ουάσινγκτον έχει περιορίσει τις εισαγωγές από 65 οντότητες από τότε που ψηφίστηκε το 2021 ο νόμος για τον κατάλογο οντοτήτων του νόμου Uyghur Forced Labor Prevention Act Entity List.

«Υποστηρίζουμε με ενθουσιασμό τη σημερινή ενέργεια του DHS να διπλασιάσει σχεδόν τον “Κατάλογο οντοτήτων” του νόμου περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων - αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο τρέχων κατάλογος παραμένει μόνο ένα κλάσμα των επιχειρήσεων που είναι συνένοχες στην καταναγκαστική εργασία», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο βουλευτής Chris Smith και ο γερουσιαστής Jeff Merkley, πρόεδροι της διακομματικής Επιτροπής Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα.

Οι νομοθέτες θέλουν το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων να βάλει στη μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες στις βιομηχανίες πολυπυριτίου, αλουμινίου, PVC και ρεγιόν και κάθε εταιρεία σε άλλα μέρη της Ασίας που παράγει προϊόντα για την αμερικανική αγορά με εισροές που προέρχονται από τη Σιντζιάνγκ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις