Υψηλό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αχλάδια καθώς κλείνει η εκστρατεία

Δύσκολες οι προβλέψεις για την επόμενη σεζόν αλλά η απουσία χαλαζοπτώσεων και υπερβολικών βροχοπτώσεων είναι καλά νέα

Μετά από μια θετική καμπάνια για τα ελληνικά αχλάδια, η έλλειψη χαλαζοπτώσεων και υπερβολικών βροχοπτώσεων αποτελεί καλό οιωνό για τη νέα σεζόν, αλλά η απειλή των κλιματικών διαταραχών θα παραμένει πάντα, σύμφωνα με τον Πάρη Καραστέργιο της Αφοί Καραστέργιου

Η Ελλάδα γνώρισε μια καλή περίοδο για τα αχλάδια, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με τον Πάρη Καραστέργιο, συντονιστή εισαγωγών-εξαγωγών της ελληνικής εμπορικής εταιρείας Karastergiou Bros. «Δεν είχαμε κανένα ποιοτικό πρόβλημα την περασμένη περίοδο», λέει. «Ο όγκος ήταν λίγο χαμηλότερος, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, μεταξύ άλλων και στην εγχώρια αγορά».

Ο όγκος ήταν μειωμένος κατά περίπου 20-25% σε σύγκριση με μια μέση σεζόν, λέει ο Καραστέργιος. «Η συγκομιδή ξεκινά στα τέλη Ιουλίου για την πιο πρώιμη ποικιλία μας, αλλά συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Αυγούστου για τους κύριους όγκους», αποκαλύπτει. «Υπάρχει ακόμη κάποια παραγωγή που έχει απομείνει από πέρυσι. Έχουμε κάποια Blanquilla στην αποθήκη. Η σεζόν ήταν πολύ καλή μέχρι τώρα».

Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, είναι νωρίς για προβλέψεις, λέει, αλλά η απουσία χαλαζοπτώσεων και υπερβολικών βροχοπτώσεων μόνο καλά νέα μπορεί να είναι. 

«Τα αχλάδια αρχίζουν να ανθίζουν», εξηγεί ο Καραστέργιος. «Πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή σεζόν, εφόσον δεν συμβεί τίποτα κακό. Το χαλάζι είναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς είναι ακόμα νωρίς. Φαίνεται επίσης ότι η ζέστη είναι πιο υψηλή από το συνηθισμένο. Είχαμε ακραία ζέστη το περασμένο καλοκαίρι. Τα αχλάδια μπορούν γενικά να αντέξουν τη ζέστη εφόσον ποτίζονται καλά, αλλά τα ρεκόρ θερμοκρασίας σπάνε συνεχώς».

Ο κύριος όγκος της εταιρείας προέρχεται από την ποικιλία Santa Maria, η οποία καλλιεργείται επίσης στην Τουρκία και την Ιταλία. «Παράγουμε επίσης Blanquilla, Ercolini και Coscia, που είναι η πιο πρώιμη ποικιλία», λέει ο Καραστέργιος. 

«Προσπαθούμε επίσης να βρούμε και άλλες ποικιλίες που λειτουργούν για τους καλλιεργητές στην Ελλάδα. Είμαστε λίγο πίσω από άλλες χώρες όσον αφορά τον αγώνα για νέες ποικιλίες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ελληνικό αχλάδι Conference, και αυτή είναι η μεγαλύτερη ποικιλία στην Ευρώπη. Υπάρχει μια ποικιλία που αναπτύχθηκε εδώ στην Ελλάδα και είναι αρκετά κοντά στο αχλάδι Williams. Βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις για την πιθανή παραγωγή άλλων ποικιλιών στο μέλλον».

Η Αφοί Καραστέργιου παράγει επίσης βερίκοκα, για τα οποία το κύριο μέλημα είναι ο θερμότερος καιρός κατά τη χειμερινή περίοδο. «Ο όγκος είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο λόγω της έλλειψης ωρών ψύξης», λέει. «Πέρυσι, υπήρξαν πολλές βροχές και χαλάζι, κάτι που δεν ήταν καλό για την ποιότητα του ελληνικού πετρόκαρπου, οπότε ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα».