Η Βραζιλία ενδέχεται να αναγκαστεί να εισάγει ρύζι μετά από σοβαρές πλημμύρες στα νότια της χώρας. Η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες στην παγκόσμια αγορά
Η κακοκαιρία ταράζει και πάλι την αγορά ρυζιού, αναγκάζοντας τις τιμές του βασικού τροφίμου να επιστρέψουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών μετά από μια σύντομη ανάπαυλα.
Οι προμήθειες είχαν ήδη πληγεί από τους σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε ο κορυφαίος φορτωτής Ινδία πέρυσι και από τους φόβους ότι ο ξηρότερος καιρός που προκλήθηκε από το Ελ Νίνιο θα περιόριζε την παραγωγή στη σημαντική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας που καλλιεργεί ρύζι. Τώρα οι καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία εντείνουν την ανησυχία.
Οι τιμές του λευκού λευκού ρυζιού 5% της Ταϊλάνδης, που αποτελεί το ασιατικό σημείο αναφοράς, έχουν αυξηθεί κατά 71 δολάρια από τις αρχές Απριλίου στα 649 δολάρια ανά τόνο, μετά από πτώση από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο, όταν ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Το σιτάρι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και ένα νέο άλμα στις τιμές θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.
Οι σοβαρές πλημμύρες στη Βραζιλία συνέβαλαν στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών, ενώ η πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής ρυζιού στη Βραζιλία, αναμένεται να επηρεαστεί για αρκετές ακόμη εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή εμπορευμάτων στο τμήμα BMI της Fitch Solutions.
«Οι πλημμύρες συνέπεσαν με τη συγκομιδή ρυζιού στη Βραζιλία, μέρος της οποίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Χαρτ. Αυτό «δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τα επίπεδα της εγχώριας παραγωγής και ένα πιθανό εξαγωγικό πλεόνασμα, πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva δήλωσε ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή ρυζιού στην πολιτεία Rio Grande do Sul, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να εισάγει ρύζι και φασόλια. Η Βραζιλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η επιβράδυνση των προμηθειών νέας σοδειάς στη Νοτιοανατολική Ασία βοηθά επίσης τις τιμές, σύμφωνα με τον Peter Clubb, αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο. Αυτό οφείλεται στο τέλος της εκτός εποχής συγκομιδής στην Ταϊλάνδη και της κύριας χειμερινής-ανοιξιάτικης καλλιέργειας στο Βιετνάμ, είπε. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και το Βιετνάμ ο τρίτος.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του ανοδικού κλίματος, δήλωσε ο Clubb. Ο ρυθμός των αγορών στη χώρα αυτή, καθώς και πιθανές αλλαγές στους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας, θα επηρεάσουν τις τιμές στο μέλλον, πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν σημαντικός παράγοντας.
«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, ιδίως την υγρή περίοδο στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Ινδία», δήλωσε ο Κλαμπ. «Ο βασικός παράγοντας θα είναι η μετάβαση από το El Niño στη La Niña».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις