Οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης έφτασαν σε υψηλό 2 μηνών

Οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης έχουν διογκωθεί σε υψηλό δύο μηνών λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης από τη Βραζιλία και το Μεξικό, δήλωσαν πηγές της αγοράς στην S&P Global Commodity Insights στις 16 Μαΐου, γεγονός που είναι πιθανό να στηρίξει τις τιμές στη Νοτιοανατολική Ασία τις επόμενες ημέρες.

Το ταϊλανδέζικο ρύζι κατηγορίας Β εξάγεται επί του παρόντος στη Βραζιλία και το Μεξικό, σύμφωνα με εμπορική πηγή με έδρα την Ταϊλάνδη. Οι αποστολές προς τη Βραζιλία αναμένεται να φθάσουν μέσω των λιμανιών Santos και Paranagua, με τις τιμές να αναφέρονται στο εύρος 580- 600 δολάρια/FOB, δήλωσε η πηγή.

Επιβεβαιώνοντας αυτή την αύξηση της ζήτησης από την αμερικανική ήπειρο, ένας έμπορος με έδρα το Ντουμπάι δήλωσε: «Η Βραζιλία και το Μεξικό οδηγούν τώρα τις τιμές της Ταϊλάνδης».

Αυτός ο ανοδικός τόνος της αγοράς που καθοδηγείται από τη ζήτηση ήταν εμφανής στην εκτίμηση των τιμών στις 16 Μαΐου.

Η Platts εκτίμησε το λευκό ρύζι FOB της Ταϊλάνδης 5% σπασμένο FOB στα 616 δολάρια/FOB και το λευκό ρύζι 100% Grade B στα 626 δολάρια/mt FOB στις 16 Μαΐου, σημειώνοντας υψηλό πάνω από δύο μήνες και για τις δύο ποικιλίες, έδειξαν τα στοιχεία της Commodity Insights.

Ένας από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού στον κόσμο - η Βραζιλία - συγκομίζει συνήθως 7 εκατομμύρια τόνους ρυζιού και εισάγει σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους κάθε χρόνο, κυρίως από την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αλλά οι καταστροφικές πλημμύρες φέτος στην κορύφωση της περιόδου συγκομιδής είναι πιθανό να έχουν μεγάλο λόγο στη ζήτηση ρυζιού της χώρας τους επόμενους μήνες.

Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει τους ορυζώνες του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ από τα τέλη Απριλίου, ανέφεραν πηγές. Η νότια πολιτεία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της συγκομιδής ρυζιού της Βραζιλίας.

Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του ορυζώνα έχει συγκομιστεί, υπάρχουν κίνδυνοι πλήρους απώλειας της μη συγκομισμένης σοδειάς και ταυτόχρονης υποβάθμισης της ποιότητας του συγκομισμένου αποθέματος.

Η Βραζιλία βρίσκεται σε πραγματικά άσχημη κατάσταση λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, με τον κίνδυνο καταστροφής της σοδειάς να εκτιμάται σχεδόν στο 10%-20%, δήλωσε έμπορος με έδρα την Ταϊλάνδη. Υπάρχουν αναφορές για ορισμένες μεγάλες εταιρείες εμπορίας σιτηρών που στέλνουν 100.000 τόνους ταϊλανδικού ρυζιού ποιότητας Β στη Βραζιλία, με παραδόσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο, πρόσθεσε.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι η Βραζιλία πιθανότατα θα εισάγει επιπλέον 1 εκατ. τόνους ρυζιού το 2024 για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό της των 215 εκατ. κατοίκων, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

Με το Μεξικό επίσης στη μάχη, οι τιμές του ρυζιού της Νοτιοανατολικής Ασίας θεωρούνται ανοδικές τους επόμενους μήνες, ανέφεραν οι πηγές.

«Σχεδόν 30.000-40.000 εκατ. τόνοι ταϊλανδικού ρυζιού κατηγορίας Β μετακινούνται επίσης προς το Μεξικό από την Ταϊλάνδη», δήλωσε άλλη πηγή με έδρα την Ταϊλάνδη.

Το Μεξικό εισάγει συνήθως ρύζι από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ωστόσο, με τις προμήθειες της Βραζιλίας να καλύπτονται από αβεβαιότητα φέτος, το Μεξικό αναζητά εναλλακτικές επιλογές, όπως η Ταϊλάνδη.

Οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης έχουν επίσης ενισχυθεί από την τελευταία προκήρυξη διαγωνισμού του 2024 από τον κρατικό οργανισμό αγορών Bulog της Ινδονησίας.

Στις 11 Μαΐου, η Bulog ανακοίνωσε νέο διαγωνισμό για την αγορά 300.000 τόνων 5% σπασμένου λευκού ρυζιού, με την Ταϊλάνδη να αναμένεται να προμηθεύσει 90.000 τόνους.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό ήταν η 14η Μαΐου, με την απαίτηση το ρύζι να προέρχεται από την καλλιεργητική περίοδο 2022-23 (Ιούλιος-Ιούνιος) και να έχει υποστεί άλεση το αργότερο εντός έξι μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bulog.

Με την τελευταία δημοσίευση του διαγωνισμού, η Ινδονησία έχει μέχρι στιγμής προκηρύξει πέντε διαγωνισμούς για το 2024, εισάγοντας 1,7 εκατ. τόνους ρυζιού, με το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής ρυζιού στον κόσμο, η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Commodity Insights, προβλέπεται να παράγει 20 εκατ. τόνους ρυζιού το ημερολογιακό έτος 2024, μειωμένο κατά 4% σε σχέση με το έτος εν μέσω ξηροθερμίας, και να εξάγει 8,4 εκατ. τόνους, σταθερά σε σχέση με το έτος, με την προϋπόθεση ότι η Ινδία θα χαλαρώσει τους εμπορικούς της περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις