Γαλλία: Απόσυρση των κινέζικων μελιών από το σούπερ μάρκετ ζητούν οι μελισσοκόμοι

Η γαλλική αγροτική οργάνωση FNSEA ζήτησε από τα σούπερ μάρκετ να αφαιρέσουν τα κινεζικά μέλια από τα ράφια τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες οι μαζικές εισαγωγές κινέζικου μελιού φτάνουν σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία κάποιες φορές είναι μέχρι και τέσσερις φορές φθηνότερα κατά μέσο όρο από το ευρωπαϊκό μέλι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της αγοράς στο σύνολό της, προκαλώντας στρέβλωση του ανταγωνισμού για τους Γάλλους μελισσοκόμους, εξαπατώντας παράλληλα τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2023, από 320 δείγματα μελιού που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 46% ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τα κοινοτικά πρότυπα, ιδίως όσον αφορά την προσθήκη σιροπιών ζάχαρης. 

Περίπου το 74% του μελιού από την Κίνα θεωρήθηκε ύποπτο, με τη χώρα αυτή να ευθύνεται για το 37% των εισαγωγών μελιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μελισσοκόμοι έχουν επίσης προειδοποιήσει για την είσοδο του ουκρανικού μελιού στην Ε.Ε. χωρίς δασμούς, ως αποτέλεσμα των πολεμικών μέτρων στήριξης.

Για αυτό το λόγο το μέλι έχει συμπεριληφθεί ως ευαίσθητο προϊόν και θα υπόκειται σε ποσοστώσεις. Οι κοινοτικές εισαγωγές ουκρανικού μελιού από την 1η Ιουλίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 111.043 τόνους. 

Τέλος, η FNSEA ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα σούπερ μάρκετ ώστε η επισήμανση να αντικατοπτρίζει την προέλευση του μελιού και τα ποσοστά προέλευσης σε μείγμα μελιού. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις