Χυμός Πορτοκαλιού: Πενταπλασιασμός της τιμής τα τελευταία 4 χρόνια

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από το ράλι στις διεθνείς αγορές

Η τιμή χονδρικής του συμπυκνωμένοι και κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού έφτασε σε νέο υψηλό την περασμένη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 4,5325 δολάρια/λίβρα, που αντιπροσωπεύει αύξηση 77% σε ένα έτος και 5 φορές περισσότερο από ό,τι στο τέλος Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων J. Ganes Consulting. 

Ο κύριος λόγος για αυτή την ιλιγγιώδη άνοδο είναι η μειωμένη συγκομιδή πορτοκαλιού στη Βραζιλία λόγω της ξηρασίας και των προβλημάτων που προκαλούνται από τη νόσο Huanglongbing των εσπεριδοειδών. 

Σύμφωνα με την εταιρία Fundecitrus η παραγωγή πορτοκαλιού στη Βραζιλία αναμένεται να μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών.

Επίσης, ένα ακόμη παράγοντας που ανεβάσει τις τιμές είναι η επίσης μειωμένη συγκομιδή στις ΗΠΑ. Η αμερικανική παραγωγή πορτοκαλιών για χυμό, κυρίως της ποικιλίας Βαλένθια, αν και θα ήταν 3% υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, θα ήταν 36% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δυο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών που προκαλείται από τη μικρότερη σοδειά, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, η οποία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε 20 χρόνια.