Kαθώς εγκρίθηκαν έργα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα
Από τις μέλισσες στους γαιοσκώληκες, από τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι τα τροπικά δάση - η βιοποικιλότητα βοηθά στη διασφάλιση της τροφικής μας ποικιλομορφίας και πρέπει να είναι το κλειδί για τον μετασχηματισμό των συστημάτων παραγωγής τροφίμων μας, υπογράμμισε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Καθώς γιόρταζε τη Διεθνή Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα, ο FAO ξεκίνησε το ενημερωμένο σχέδιο δράσης του για την Ενσωμάτωση της Βιοποικιλότητας στους Αγροτικούς Τομείς και προετοιμάστηκε να αναλάβει πολλές νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα.
«Η βιοποικιλότητα είναι το δυναμικό της ποικιλότητας των τροφίμων στο μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον εορτασμό της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κου είπε η βιοποικιλότητα: «είναι αυτό που καλλιεργούμε, αλιεύουμε, συγκομίζουμε και καλλιεργούμε. Είναι αυτό που υποστηρίζει τα διατροφικά μας δίκτυα από επικονιαστές έως μικροοργανισμούς στα εδάφη μας. Είναι αυτό που ευημερεί τα προς το ζην των αγροτών, των διαχειριστών δασών και των κατοίκων, των ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των κτηνοτρόφων σε όλο τον κόσμο».
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Βιοποικιλότητα είναι «Γίνε μέρος του Σχεδίου» - ένα κάλεσμα συγκέντρωσης προς το κοινό και διαφορετικούς φορείς να υποστηρίξουν την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, και είναι επίσης γνωστό ως The Σχέδιο Βιοποικιλότητας . Ο FAO αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδίου, καθώς τα συστήματα αγροδιατροφής είναι ένα ισχυρό κανάλι για άμεσα διαθέσιμες και επεκτάσιμες λύσεις για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας.
Ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας
Υποστηρίζοντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος, ο FAO συμβάλλει στη μείωση της βασικής κινητήριας δύναμης της απώλειας βιοποικιλότητας και στην προστασία των ευάλωτων αγροτικών κοινοτήτων. Σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, ο FAO βοηθά στην ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, σε πολιτικές και προγράμματα.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από εργασία για την αποκατάσταση παράκτιων δασών μαγγρόβιων που φιλοξενούν μια πλούσια ποικιλία ειδών ψαριών έως υποστήριξη συστημάτων εκτροφής που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας για τα τρόφιμα και τη γεωργία με τρόπο που βελτιώνει τη διατροφή των ανθρώπων και ωφελεί το περιβάλλον.
Ξεκίνησε το σχέδιο δράσης
Ο FAO αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε το Σχέδιο Δράσης 2024–2027 για την Εφαρμογή της Στρατηγικής του FAO για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε όλους τους γεωργικούς τομείς. Το σχέδιο αντικαθιστά ένα Έχει εξορθολογιστεί περαιτέρω ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους της στρατηγικής για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των γεωργικών πρακτικών στη βιοποικιλότητα, την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και τη διατήρηση, ενίσχυση, διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στο σύνολό της.
Το σχέδιο δράσης καθορίζει ένα ευρύ φάσμα παραδοτέων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τις χώρες στην εφαρμογή και την παρακολούθηση του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ (Σχέδιο Βιοποικιλότητας).
Το νέο Σχέδιο Δράσης του FAO ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Σχέδιο Βιοποικιλότητας και περιλαμβάνει τον Κόμβο Γνώσης για τη Βιοποικιλότητα του FAO , παρέχοντας μια «ενιαία υπηρεσία» για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη γνώση για τη βιοποικιλότητα για τα τρόφιμα και τη γεωργία. Συγκεντρώνει πάνω από 350 εργαλεία, κατευθυντήριες γραμμές και άλλους πόρους για τη βιοποικιλότητα που αναπτύχθηκαν από τον FAO, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν και να φιλτραριστούν, συμπεριλαμβανομένων των στόχων του Σχεδίου Βιοποικιλότητας.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τρεις ιδέες έργων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Παλάου και τη Σαμόα έγιναν οι πρώτες υποβολές υπό την ηγεσία του FAO που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ταμείου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Παγκόσμιου Ταμείου για το Περιβάλλον.
Το νέο ταμείο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2023 και κινητοποιεί επενδύσεις για χώρες – ιδίως Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη και Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες – για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Βιοποικιλότητας.
Μόλις σχεδιαστούν και υλοποιηθούν πλήρως, τα τρία έργα θα κατευθύνουν πάνω από 7,8 εκατομμύρια δολάρια και θα αξιοποιήσουν 14,2 εκατομμύρια δολάρια σε συγχρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Βιοποικιλότητας.
Και τα τρία έργα θα υποστηρίξουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με το State of Food Security and Nutrition i the World του FAO, ο κόσμος έχει έως και 783 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια πείνα . Το ένα τέταρτο των παιδιών μας ηλικίας κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται. και η παχυσαρκία επηρεάζει έναν στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη. Η διατήρηση, η βιώσιμη χρήση και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, με παράλληλη άμβλυνση των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του FAO για τη βιοποικιλότητα εδώ.
Βασικά στοιχεία και αριθμοί
- Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων εξαρτάται από το έδαφος. Πάνω από το ένα τρίτο των εδαφών είναι μέτρια έως πολύ υποβαθμισμένα
- Περίπου 50.000 άγρια είδη παγκοσμίως ψαρεύονται, συγκεντρώνονται, καταγράφονται ή συγκομίζονται για τροφή, ζωοτροφές, υλικά, ενέργεια, φάρμακα ή άλλους σκοπούς
- Το 35 τοις εκατό της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από επικονιαστές ζώων
- Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν ζωτικό βιότοπο για το 25 τοις εκατό των γνωστών θαλάσσιων ειδών στον κόσμο
- Περίπου 8.800 φυλές ζώων χρησιμοποιούνται για τη διατροφή και τη γεωργία και το 28% των τοπικών φυλών κινδυνεύουν με εξαφάνιση