Σε υψηλό δέκα μηνών το σιτάρι

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού του Chicago Board of Trade σκαρφάλωσαν σε υψηλό 10 μηνών την Τετάρτη, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την επιδείνωση των προοπτικών συγκομιδής στην κορυφαία εξαγωγική χώρα, τη Ρωσία, πριν η αγορά γυρίσει χαμηλότερα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων έστειλαν το συμβόλαιο αναφοράς CBOT wheat Wv1 να εκτοξευθεί σε premium 2,39-1/2 δολάρια ανά bushel έναντι των συμβολαίων καλαμποκιού Cv1 αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τις 10 Οκτωβρίου 2022.

Η μεγάλη διαφορά αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για αμερικανικό καλαμπόκι για ζωοτροφές, ανέφεραν οι αναλυτές. Η διαφορά μειώθηκε την Τετάρτη, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι αυξήθηκαν και το σιτάρι υποχώρησε.

«Το σιτάρι ήταν σίγουρα το προβάδισμα και συμπαρασύρει το καλαμπόκι μαζί του», δήλωσε ο Jim Gerlach, πρόεδρος της A/C Trading.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού CBOT Wv1 υποχωρούσε για τελευταία φορά κατά 2 σεντς στα 6,95-3/4 δολάρια bushel. Νωρίτερα είχε φθάσει στα 7,16-3/4 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου.

Οι έμποροι διατήρησαν την προσοχή τους στη Ρωσία, όπου οι βροχές μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από την ξηρασία τις επόμενες 11 έως 15 ημέρες, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτή.

Στην Ουκρανία, οι καλλιέργειες αντιμετώπισαν επίσης ξηρασία και παγετό. Ένας κρατικός μετεωρολόγος δήλωσε ότι οι παγετοί δεν έχουν βλάψει σημαντικά τις καλλιέργειες. αλλά οι έμποροι είναι επιφυλακτικοί μετά την προειδοποίηση της συμβουλευτικής εταιρείας APK-Inform τη Δευτέρα για απώλειες αποδόσεων.

Στις ΗΠΑ, η ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδος στη φύτευση καλαμποκιού και σόγιας περιόρισε τα κέρδη της αγοράς. Παράθυρα ξηρού καιρού, διανθισμένα με βροχές στις μεσοδυτικές πολιτείες, αναμένεται να δώσουν χρόνο για τη φύτευση, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι βροχές έχουν επιβραδύνει την πρόοδο σε ορισμένα μέρη.

«Οι καθυστερήσεις στη φύτευση είναι κάτι που η αγορά λαμβάνει υπόψη της», δήλωσε ο Brian Basting, αναλυτής της Advance Trading.

Τα σόγια Sv1 της CBOT σημείωναν άνοδο 11 σεντς στα 12,47 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 ήταν 3-1/4 σεντς υψηλότερα στα 4,61-1/4 δολάρια το μπούσελ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις