Δημητριακά: Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στις παραγωγικές χώρες

Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Δυτική Ευρώπη, οι βροχές ήταν ευνοϊκές για τις καλλιέργειες, αλλά η ξηρασία στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας μειώνει τις δυνατότητες της μελλοντικής συγκομιδής.

Στις μεσοδυτικές πολιτείες και τις πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ευνοϊκός ο καιρός, οι προβλεπόμενες βροχές θα επιβραδύνουν τη σπορά, αλλά θα αναπληρώσουν την υγρασία και θα βελτιώσουν την κατάσταση των καλλιεργειών. 

Οι αγρότες σπέρνουν  ανοιξιάτικο σιτάρι και καλαμπόκι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των βροχών, και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Οι κανονικές θερμοκρασίες στο εγγύς μέλλον θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Στις εκτάσεις του Καναδά, οι περιοδικές βροχές καθυστερούν τη σπορά. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται ένα ακόμη κύμα βροχοπτώσεων και χαμηλότερες θερμοκρασίες, το οποίο θα καθυστερήσει τη σπορά, αλλά θα βελτιώσει τις προοπτικές για την ελαιοκράμβη και το σιτάρι στις περιοχές που έχουν υποφέρει από ξηρασία.

Στο νότο της Βραζιλίας, οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τη συγκομιδή της σόγιας, η οποία γενικά στη χώρα αλωνίστηκε στο 96% της έκτασης, ενώ το καλαμπόκι συγκομίστηκε πρώτα στο 75% και έχει ήδη αρχίσει η συγκομιδή της δεύτερης καλλιέργειας. 

Την επόμενη εβδομάδα, οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν στις βόρειες περιοχές όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι δεύτερης καλλιέργειας, γεγονός που θα βελτιώσει την κατάσταση των καλλιεργειών, αλλά στην κύρια παραγωγική πολιτεία Mato Grosso ο καιρός θα παραμείνει ξηρός.

Στην Αργεντινή, ο ξηρός και ψυχρός καιρός τις επόμενες 7-10 ημέρες θα επιταχύνει τη συγκομιδή της σόγιας και του καλαμποκιού, αλλά οι πιθανοί παγετοί θα επηρεάσουν αρνητικά τις καλλιέργειες και τη ριζοβολία του χειμερινού σιταριού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η υπερβολική υγρασία σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες. Βροχές αναμένονται επίσης στην ανατολική Ευρώπη, όπου εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη βροχοπτώσεων.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας η επόμενη εβδομάδα θα είναι ευνοϊκή για τη σπορά βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό τις επόμενες εβδομάδες θα προσεγγίσει το ευνοϊκό σενάριο La Niña, γεγονός που θα αυξήσει την πιθανότητα βροχοπτώσεων που απαιτούνται για τις χειμερινές καλλιέργειες.

Στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας - Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία και Νοτιοδυτική Ρωσία - επικρατεί ξηρός ζεστός καιρός, ο οποίος μειώνει το δυναμικό απόδοσης και παραμένει ο κύριος παράγοντας που στηρίζει τις τιμές του σιταριού στα παγκόσμια χρηματιστήρια. 

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ποσότητα των βροχοπτώσεων ήταν πολύ χαμηλότερη από την κανονική και την επόμενη εβδομάδα το μέτωπο από τη Δυτική Ευρώπη θα φέρει βροχές και χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Στα ευρωπαϊκά και ασιατικά τμήματα της Ρωσίας, αναμένεται ξηρός και ζεστός καιρός τις επόμενες 7-10 ημέρες, ευνοϊκός για την ολοκλήρωση της σποράς, η οποία καθυστέρησε από τον παγετό και τις βροχές. 

Στο Βόρειο Καύκασο, τη Δυτική Σιβηρία και το Primorsky Krai, οι έντονες βροχοπτώσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες ανοιξιάτικου σιταριού. Ωστόσο, ο ξηρός καιρός χωρίς βροχοπτώσεις στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας της παραγωγής χειμερινού σιταριού μειώνει το δυναμικό απόδοσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις