Ξεκίνησαν τα αλώνια με μειωμένες συγκομιδές

Μειωμένες αποδόσεις αλλά υψηλότερες τιμές περιλαμβάνει η εικόνα για τα φετινά αλώνια

Πολλοί παραγωγοί ανά την Ελλάδα μιλώντας στο Agrocapital σημειώνουν «μπορεί η τιμή φέτος να είναι καλύτερη από προηγούμενες χρονιές, όμως οι λίγες βροχές και τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα δεν αύξησαν τις παραγωγές». 

Χωράφια που πέρυσι είχαν παραγωγή έως και 600 κιλά το στρέμμα, φέτος έχουν πέσει στα 400, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι παραγωγές ανέρχονται στα… 100 κιλά. 

Τα τελευταία χωράφια θα μείνουν ασυγκόμιστα όπως είπαν παραγωγοί στο Agrocapital μιας και το κόστος του αλωνισμού και μόνο, τα καθιστά ασύμφορα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις φετινή εγχώρια παραγωγή αναμένεται κοντά στους 900.000 τόνους, που σε συνδυασμό με τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στη Ρωσία από τον παγετό, θα αυξήσει τη ζήτηση και κατ’ επέκταση την τιμή. 

Όμως κανείς ακόμη δεν ξέρει που θα «κάτσει» η τελική τιμή, με πολλές ενώσεις να σπεύδουν να δώσουν «ανοικτές» τιμές ώστε να προλάβουν τυχόν διορθώσεις της αγοράς. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», ο οποίος ξεκίνησε τις παραλαβές κριθαριών και σίτου για τη φετινή χρονιά. 

«Οι παραλαβές γίνονται με ανοιχτή τιμή και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τιμές» σημείωσαν και πρόσθεσαν «Όσον αφορά το σιτάρι, παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως 30 Νοεμβρίου 2024».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις