Προς τα κάτω οι προβλέψεις για τις φετινές ευρωπαϊκές καλλιέργειες

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις απόδοσης για τις καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το δελτίο του Μαΐου για τη κατάσταση των καλλιεργειών που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δελτίο Mars). 

Ωστόσο όπως τονίζεται, παραμένουν πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας.

Η πρόβλεψη απόδοσης για τις χειμερινές καλλιέργειες βελτιώθηκε περαιτέρω για την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά μειώθηκα για την Ιταλία και για αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και για την Ουγγαρία, όπου η συνολική προοπτική απόδοσης παραμένει θετική.

Οι υγρές συνθήκες σε μεγάλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και στη Δανία και στη Βόρεια Ιταλία, προκάλεσαν υπερχείλιση αλλά και καθυστερήσεις στη σπορά, με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Επίσης, το απότομο κρύο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Απριλίου επηρέασε σοβαρά τα φρούτα και τους αμπελώνες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, αλλά οι ζημιές στις ετήσιες καλλιέργειες αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Η πτώση της θερμοκρασίας ήταν πιο έντονη στη νότια και στην ανατολική Γερμανία, καθώς και στις παραμεθόριες περιοχές της Τσεχίας, της Πολωνίας αλλά και στη νότια Φινλανδία.

Στην ανατολική Γερμανία και στη Πολωνία, τα ελλείμματα νερού άρχισαν να φαίνονται. Σύμφωνα με το δελτίο Mars, απαιτείται περισσότερη βροχή για να διατηρηθεί η μέχρι στιγμής θετική προοπτική. Οι θερμές και ξηρές συνθήκες στη νότια Ιταλία επηρέασαν αρνητικά την πλήρωση των σιτηρών των χειμερινών καλλιεργειών.

Στη Ρωσία το έλλειμα νερού σε συνδυασμό με τα κρύα κύματα δημιούργησαν δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξη των χειμερινών καλλιεργειών και προκάλεσαν καθυστερήσεις στην ανοιξιάτικη φύτευση.

Στην Τουρκία, οι προσδοκίες για την απόδοση των χειμερινών σιτηρών μετριάστηκαν από το έλλειμμα καθαρού νερού στις δυτικές περιοχές και από ένα κύμα καύσωνα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις