Μειώθηκε ο ζωικός πληθυσμός της ΕΕ το 2023

Το 2023, ο ζωικός πληθυσμός της ΕΕ ήταν χαμηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Σε σύγκριση με το 2022, οι πληθυσμοί των χοίρων και των βοοειδών μειώθηκαν κατά 1%, ενώ οι πληθυσμοί των προβάτων μειώθηκαν κατά 3% και των αιγών κατά 5%.

Το 2023, η ΕΕ είχε 133 εκατομμύρια χοίρους, 74 εκατομμύρια βοοειδή, 58 εκατομμύρια πρόβατα και 11 εκατομμύρια κατσίκες.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα προσωρινά στοιχεία για τον ζωικό πληθυσμό της ΕΕ, τα οποία δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι πληθυσμοί όλων των ζωικών ειδών έχουν μειωθεί. Ο πληθυσμός των βοοειδών στην ΕΕ μειώθηκε λιγότερο, κατά 5% σε σύγκριση με το 2013, και ακολουθούν οι χοίροι (μείωση 6%). Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 9%, ενώ αυτός των αιγών παρουσίασε έντονη μείωση κατά 15%.

Αντίθετες εξελίξεις σε επίπεδο χώρας στους πληθυσμούς χοίρων και βοοειδών 
Ενώ οι μεταβολές σε επίπεδο ΕΕ στους πληθυσμούς χοίρων και βοοειδών το 2023 σε σύγκριση με το 2022 ήταν σχετικά μέτριες, υπήρξαν διαφορετικές εξελίξεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

Η Κροατία και η Ιρλανδία κατέγραψαν απότομες μειώσεις στους πληθυσμούς χοίρων τους (-10% σε σύγκριση με το 2022), ενώ η Βουλγαρία και η Μάλτα κατέγραψαν ακόμη πιο απότομες αυξήσεις (και οι δύο +21%).

Η Λετονία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον πληθυσμό των βοοειδών της το 2023 (μείωση 6% σε σχέση με το 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία (όλες μειώθηκαν κατά περίπου 3%). Η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα με μικρή αύξηση (+1%), ενώ οι πληθυσμοί βοοειδών στη Μάλτα, την Πολωνία και την Ιρλανδία παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με τα επίπεδα του 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις