Πρόκειται για μια αλματώδη άνοδο σε σχέση με το 2022, όταν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 58,5 εκατ. δολαρίων.
Διαχρονικά, σχεδόν του 75% των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ προέρχεται από τρεις χώρες: την Ιταλία (32,8%), την Ισπανία (31,9%) και την Τυνησία (10,1%).
Το 2023, η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 4,7% των εισαγωγών ελαιολάδου (το 2022 3,3%) κατέχοντας την 5η θέση με την Τουρκία να κατέχει την 4η θέση με μέσο ποσοστό περίπου 9,7% (το 2022, 4,0%).
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία (αξία και ποσοστά) των σημαντικότερων χωρών εισαγωγής ελαιόλαδου (HS 1509) στις ΗΠΑ, με βάση αναφορών της USA Trade Online και την επεξεργασία τους από το γραφείο ΟΕΥ της Ν. Υόρκης.
Η αγορά
Η δυναμική της αγοράς από τα τέλη του 2023 συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2024, με αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές τόσο για τα εξευγενισμένα όσο και για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.
Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).
Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).
Ο κλάδος του ελαιόλαδου αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις από το στάδιο της παραγωγής με τις μειωμένες συγκομιδές στις κύριες παραγωγικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία), την εκτόξευση των τιμών, τις δυσοίωνες προβλέψεις για ελλείψεις αλλά και την εκτιμώμενη μείωση της κατανάλωσης.
Οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της επίμονης ζήτησης από τις εξαγωγικές αγορές, ακόμη και ενόψει της μικρής μείωσης της τοπικής κατανάλωσης.
*Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο