Μαύρη Θάλασσα: Αναπτύσσονται νέες υποδομές τερματικών σταθμών

Το λιμάνι της Κωνστάντας θα ανοίξει σύντομα μια νέα εγκατάσταση για τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών.  Αυτά τα έργα υποδομής χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια τέτοια γέννηση κατασκευάστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν πιο επίκαιρη πριν από 1-1,5 χρόνο. Η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών στην Κωνστάντσα δεν ήταν αρκετή για να διαχειριστεί τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία. Στην περίοδο αιχμής, έως και 600 φορτηγίδες με σιτηρά βρίσκονταν στην ουρά, περιμένοντας 30-40 ημέρες για να εκφορτωθούν.

Μια άλλη γέννηση είναι η διαμετακόμιση σιτηρών από χώρες κατά μήκος του Δούναβη. Σήμερα, τα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού διαχειρίζονται περισσότερο από το 75% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας. Η Ουκρανική Ναυτιλιακή Εταιρεία του Δούναβη (UDP) αντικαθιστά τις ουκρανικές εξαγωγές με σιτηρά από τις χώρες του Μέσου Δούναβη. Η UDP σκοπεύει να παραδίδει έως και 200-250 χιλ. τόνους το μήνα στην Κωνστάντσα.

Οι εξαγωγές σιτηρών το 2023 μέσω της Κωνστάντας ήταν ρεκόρ υψηλές, 36 εκατ. κ.μ. (50% περισσότερες σε ετήσια βάση). Το μερίδιο των ουκρανικών σιτηρών ήταν περίπου 40%.

Συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός της αποθήκης σιτηρών στο λιμάνι της Γκντίνια

Η επέκταση της αποθήκης σιτηρών χωρητικότητας 64 χιλ. κ.μ. στο λιμάνι της Gdynia (βορειοανατολική Πολωνία) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024. Θα κατασκευαστεί επίσης ένα σύστημα μεταφοράς για την εκφόρτωση των βαγονιών σιτηρών και στη συνέχεια τη μεταφορά των σιτηρών στα πλοία. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης νέους σταθμούς παραλαβής φορτηγών και βαγονιών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις