Ελαιόλαδο: Άνω των προσδοκιών η ισπανική παραγωγή

Καθώς το τελευταίο ελαιόλαδο της σεζόν φεύγει στα ελαιοτριβεία της χώρας, οι Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παραγωγή έφτασε τους 850.157 τόνους κατά το καλλιεργητικό έτος 2023/24.

Ενώ η φετινή απόδοση ελαιολάδου παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες κατά 11% και ξεπέρασε κατά 28% την ιστορικά φτωχή περσινή συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο για τον τομέα του ελαιολάδου, διάφοροι παράγοντες εξηγούν γιατί η συγκομιδή ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη.
«Ο ένας ήταν η τιμή του ελαιολάδου», είπε και πρόσθεσε «Αυτό σήμαινε ότι κανείς δεν εγκατέλειψε τις ελιές στους ελαιώνες- όλα μαζεύτηκαν. Υπήρξε επίσης περισσότερος καρπός από ό,τι αναμενόταν, αλλά με λιγότερο λάδι από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Ο Vilar πρόσθεσε ότι οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου οδήγησαν επίσης πολλούς παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών να εκτρέψουν τη συγκομιδή τους για την παραγωγή ελαιολάδου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην υψηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση.

Η Ανδαλουσία πρωτοστάτησε, με την παραγωγή στη νοτιότερη αυτόνομη κοινότητα να ανακάμπτει στους 576.615 τόνους, συμπεριλαμβανομένων συγκομιδών 205.572 και 151.294 τόνων στη Jaén και την Κόρδοβα, αντίστοιχα.

Ακολούθησαν η Καστίλλη-Λα Μάντσα, η οποία παρήγαγε 108.636 τόνους, η Εξτρεμαδούρα, όπου η απόδοση έφτασε τους 68.731 τόνους, και η Καταλονία με 32.467 τόνους. Οι υπόλοιπες δέκα αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας που παράγουν ελαιόλαδο απέδωσαν συνολικά 63.708 τόνους.

Με τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών να εισέρχεται στον όγδοο μήνα της στην Ισπανία, το υπουργείο δήλωσε ότι η παραγωγή έφτασε τους 408.000 τόνους.

Ομοίως με το ελαιόλαδο, η τελική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση των 387.800 τόνων. Παρόλα αυτά, θα τερματίσει κάτω από τους 414.200 τόνους του προηγούμενου έτους και 22% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2024/25, η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο, ο Vilar και οι αξιωματούχοι του υπουργείου είναι αισιόδοξοι ότι η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου θα επανέλθει στο κανονικό επίπεδο.

Η Ισπανία παρήγαγε κατά μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα πέντε χρόνια πριν από την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή του 2022/23.

«Δεν υπήρξαν προβλήματα [στους ελαιώνες της Ανδαλουσίας]», δήλωσε ο Vilar. «Όλα πάνε αρκετά καλά».

Πρόσθεσε ότι η νότια Ισπανία έλαβε αρκετές βροχοπτώσεις για να καλύψει τις ανάγκες σε νερό των αρδευόμενων ελαιώνων της περιοχής καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων παραγωγής, το υπουργείο επιβεβαίωσε τη θέση του Vilar και υποστήριξε ότι μια καλύτερη συγκομιδή θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ελαιολάδου στην προέλευση.

«Όσον αφορά την πρόβλεψη για την επόμενη συγκομιδή, οι εκτιμήσεις δείχνουν ανάκαμψη της παραγωγής χάρη στις βροχοπτώσεις και τις καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων», ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

«Κατά συνέπεια, οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την τρέχουσα εκστρατεία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις