ΕΕ: Έρχονται υψηλοί δασμοί στα σιτηρά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

«Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία/Λευκορωσία από την 1η Ιουλίου για να σταματήσουν τα ρωσικά σιτηρά να αποσταθεροποιούν τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του πολέμου της με την Ουκρανία και να καταπολεμήσουν τις παράνομες εξαγωγές κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία στις αγορές της ΕΕ», έγραψε.

Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρεται ότι το ψήφισμα αυξάνει τους δασμούς στα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και τα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε επίπεδο που θα σταματήσει ουσιαστικά τις εισαγωγές των προϊόντων αυτών.

«Το ψήφισμα αυξάνει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα, καθώς και για τα σφαιρίδια πολτού τεύτλων και τα αποξηραμένα μπιζέλια από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, για τα οποία οι εισαγωγείς επί του παρόντος δεν καταβάλλουν δασμούς ή καταβάλλουν χαμηλούς δασμούς. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά θα στερηθούν την πρόσβαση στις δασμολογικές ποσοστώσεις της Ένωσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Vincent Van Petegem δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί, οι οποίοι καθορίστηκαν στις 30 Μαΐου, αποσκοπούν στην ουσιαστική διακοπή των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ. Έτσι, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς σιτηρών της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές υπεξαιρεθέντων σιτηρών που παράγονται στην Ουκρανία και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ για να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα εφαρμόζονται σε εμπορεύματα που κατάγονται ή εξάγονται άμεσα ή έμμεσα από τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας στην ΕΕ. Δεν θα επηρεάσουν τη διαμετακόμιση μέσω της ΕΕ από τις δύο χώρες προς άλλες τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις