Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ταχείας ανάπτυξης είναι υβριδικές φυλές κοτόπουλων που μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα μέγεθος και βάρος
Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ταχείας ανάπτυξης πρέπει να απαγορευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους καλής μεταχείρισης των ζώων, δήλωσε η ΜΚΟ Eurogroup for Animals, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων παραγωγών πουλερικών αντέτειναν ότι αυτό θα οδηγούσε αναγκαστικά σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και σε περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Καλούμε τους πολιτικούς ιθύνοντες να καταργήσουν σταδιακά αυτές τις φυλές και, αντ' αυτού, να δώσουν προτεραιότητα στις φυλές βραδύτερης ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», εξήγησε η Eurogroup for animals σε ένα λευκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαΐου και επανακυκλοφόρησε στις 29.
Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ταχείας ανάπτυξης είναι υβριδικές φυλές κοτόπουλων που μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα μέγεθος και βάρος. ΜΚΟ και επιστήμονες έχουν επικρίνει εδώ και καιρό αυτές τις πρακτικές για την πρόκληση προβλημάτων υγείας στα ζώα, όπως δυσκολίες στο περπάτημα, επιθετικότητα και υψηλότερη θνησιμότητα.
«Ένας τεράστιος όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ευημερία ενός κοτόπουλου κρεατοπαραγωγής είναι η φυλή του και ότι οι φυλές βραδείας ανάπτυξης παρουσιάζουν υψηλότερες βαθμολογίες ευημερίας από τις αντίστοιχες φυλές ταχείας ανάπτυξης», επεσήμανε η ΜΚΟ.
Νέα νομοθεσία
Η ευρωπαϊκή οδηγία του 2007 που διέπει τις πρακτικές αναπαραγωγής δεν απαγορεύει τις φυλές ταχείας ανάπτυξης. Για την Ευρωομάδα για τα Ζώα, ωστόσο, κατά την επόμενη θητεία, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να τη ρυθμίσουν στο πλαίσιο της μεγάλης αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αυτή τη θητεία και στη συνέχεια αναβλήθηκε.
Η ένωση συνιστά να βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Δέσμευση για το Κοτόπουλο (ECC), μια σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της ευζωίας των πουλερικών, συμπεριλαμβανομένης της παύσης της ταχείας ανάπτυξης των νεαρών πτηνών. Περισσότερες από 550 εταιρείες παγκοσμίως έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές έως το 2026.
Για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των πρακτικών, η ΜΚΟ προτείνει να καθορίσει η ΕΕ έναν κατάλογο εγκεκριμένων φυλών βραδείας ανάπτυξης. Τουλάχιστον, επιδιώκει την επιβολή ενός ορίου στην ανάπτυξη 50 γραμμαρίων την ημέρα, όπως συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Η ένωση εμπνέεται επίσης από τις προδιαγραφές για τη βιολογική κτηνοτροφία, οι οποίες επιβάλλουν στη νομοθεσία της ΕΕ μια ελάχιστη περίοδο εκτροφής των φυλών βραδείας ανάπτυξης.
Η βιομηχανία προειδοποιεί για τις οικονομικές και κλιματικές επιπτώσεις
Για την AVEC, την ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών πουλερικών, τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες πτυχές εκτός από την απλή καλή διαβίωση των ζώων, όπως η οικονομία και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιπτώσεων που ανέθεσε η AVEC, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Δέσμευσης για το κοτόπουλο, θα είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος παραγωγής 37,5% ανά κιλό κρέατος.
Από περιβαλλοντική άποψη, αυτό θα αύξανε την κατανάλωση νερού κατά 35,4% και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά κιλό παραγόμενου κρέατος κατά 24,4%)
Συνολικά, αναφέρει η μελέτη, αυτές οι αλλαγές στην πρακτική θα οδηγούσαν σε μείωση της παραγωγής, καθιστώντας αναγκαία την κατασκευή 9.692 νέων πτηνοστασίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο κόστος 8,24 δισ. ευρώ, «προκειμένου να διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής».
Τέλος, οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να «αποκλείσουν μεγάλο μέρος των καταναλωτών» από την αγορά κοτόπουλου και να αυξήσουν τις εισαγωγές κρέατος από τρίτες χώρες.
Με την κατανάλωση να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 10 χρόνια, η AVEC πιστεύει ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να επιλέγουν προϊόντα υψηλότερης ευζωίας, αν το επιθυμούν, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν διαθέσιμες τυποποιημένες, προσιτές επιλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της AVEC, Gert-Jan Oplaat.
Για την Ευρωομάδα για τα ζώα, όμως, οι βελτιώσεις στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν απόδειξη ότι η μετάβαση είναι δυνατή και η ΜΚΟ κάλεσε την ΕΕ να αντλήσει έμπνευση από αυτές στη νέα νομοθεσία της για την καλή διαβίωση των ζώων.
Πρόκειται για την περίπτωση της Ολλανδίας, η οποία επιβάλλει από το 2015 την προτίμηση στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής βραδείας ανάπτυξης. Ομοίως, η Δανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τις δημόσιες αγορές κοτόπουλων ταχείας ανάπτυξης, με σκοπό να αναλάβει δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομοθετικά μέτρα βρίσκονται επίσης στα σκαριά στη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Πηγή: Euractiv.com