Το Σάββατο τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος νόμος της Κίνας για την επισιτιστική ασφάλεια με στόχο την επίτευξη «απόλυτης αυτάρκειας» σε βασικά δημητριακά, ενισχύοντας τις προσπάθειες του μεγαλύτερου εισαγωγέα γεωργικών προϊόντων στον κόσμο να μειώσει την εξάρτησή του από τις αγορές στο εξωτερικό.
Ο νόμος παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για τις υφιστάμενες οδηγίες του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τις τοπικές κυβερνήσεις και τη γεωργική βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Περιλαμβάνει την προστασία των γεωργικών εκτάσεων από τη μετατροπή τους σε άλλες χρήσεις, την προστασία των πόρων βλαστικού πλάσματος και την πρόληψη της σπατάλης.
Η βιασύνη για την υιοθέτηση του νόμου για την επισιτιστική ασφάλεια, που ψηφίστηκε μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη του ανάγνωση, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη της Κίνας να επιλύσει ζητήματα που έχουν περιορίσει την παραγωγή, όπως η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης και υδάτινων πόρων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η έλλειψη γεωργικής τεχνολογίας.
Ο νόμος καθιστά τις κεντρικές και επαρχιακές κυβερνήσεις υπόλογες για την ενσωμάτωση της επισιτιστικής ασφάλειας στα οικονομικά και αναπτυξιακά τους σχέδια, διασφαλίζοντας ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα στη χώρα που έχει μια οδυνηρή ιστορία πείνας.
Σύμφωνα με διάταξη του νόμου, το κόμμα θα ηγηθεί της εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής επισιτιστικής ασφάλειας «που θα βάζει την Κίνα πρώτη», εισάγοντας με μέτρο και χρησιμοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ενίσχυση της παραγωγής.
«Θα τηρήσει την αρχή της αποθήκευσης των σιτηρών στο έδαφος και θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για τη βελτίωση της παραγωγής σιτηρών», αναφέρεται, για να εξασφαλίσει «βασική αυτάρκεια σε δημητριακά και απόλυτη αυτάρκεια σε βασικά δημητριακά για διατροφική χρήση».
Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα σιτηρά και ενός συστήματος παρακολούθησης της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η Κίνα επέκτεινε τον ορισμό των «χονδροειδών δημητριακών» ώστε να συμπεριλάβει τα κεχρί και τη βρώμη, εκτός από το σόργο, το κριθάρι, το φαγόπυρο, τα φασόλια mung και τις πατάτες. Τα σιτηρά αναφέρονται στο σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα χονδρόκοκκα σιτηρά.
Οι οντότητες που παραβιάζουν το νόμο μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο που κυμαίνεται από 20.000 γιουάν έως 2 εκατομμύρια γιουάν, ενώ οι μεμονωμένοι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα μεταξύ 20.000 γιουάν και 200.000 γιουάν.
Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι η Κίνα θα «ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την ασφάλεια των τροφίμων και θα επιτρέψει στο διεθνές εμπόριο σιτηρών να διαδραματίσει το ρόλο του». Δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Αναλυτές δήλωσαν ότι ο νόμος είναι ασαφώς διατυπωμένος και μπορεί να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα ενισχύει την παραγωγή τροφίμων.
«Δεν αλλάζει τις πραγματικές συνθήκες επί τόπου για τους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν ήδη υπό σημαντική πίεση για να επιτύχουν την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Even Pay, αναλυτής γεωργίας στην εταιρεία συμβούλων Trivium China, με έδρα το Πεκίνο.
«Ο νόμος για την επισιτιστική ασφάλεια κατοχυρώνει τις υπάρχουσες πρακτικές στο νόμο, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η επισιτιστική ασφάλεια ήταν ήδη μεταξύ των κορυφαίων εθνικών προτεραιοτήτων και δεν μπορεί να πάει πιο ψηλά", πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις