Η Αίγυπτος, συχνά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, θα αυξήσει την τιμή του βαριά επιδοτούμενου ψωμιού για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μια πολιτικά ευαίσθητη απόφαση που καθυστερεί εδώ και χρόνια.
Η τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού θα αυξηθεί κατά 300% στα 20 πιάστερα (0,0042 δολάρια) από 5 πιάστερα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Αιγύπτου επωφελούνται από ένα πρόγραμμα που δίνει καθημερινά 5 φρατζόλες στρογγυλό ψωμί με 5 πιάστερα η φρατζόλα. Μια προσπάθεια αλλαγής του συστήματος επιδότησης οδήγησε σε ταραχές το 1977.
Η βοήθεια αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους φτωχούς, αλλά συχνά επικρίνεται ως σπατάλη και επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Αίγυπτος επέτρεψε μια απότομη υποτίμηση του νομίσματός της τον Μάρτιο και μεταπήδησε σε ένα ευέλικτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε έχει υποχωρήσει λίγο.
«Κατανοούμε πλήρως ότι (η αύξηση των τιμών) είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και πολλές κυβερνήσεις (στο παρελθόν) προσπάθησαν να αποφύγουν να κινηθούν σε αυτό», δήλωσε ο Madbouly.
«Αλλά βλέπουμε σήμερα το μέγεθος του λογαριασμού των επιδοτήσεων για το αιγυπτιακό κράτος και έτσι έπρεπε να αρχίσουμε να κινούμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας».
Ο Madbouly δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μετάβαση προς την υπό όρους χρηματική επιδότηση του ψωμιού.
Έπειτα από δύο χρόνια χρόνιας έλλειψης συναλλάγματος, η Αίγυπτος εξασφάλισε από τα τέλη Φεβρουαρίου μια έκτακτη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους φορείς.
Η νέα αυξημένη τιμή αντιπροσωπεύει το 16% του κόστους παρασκευής του ψωμιού, το οποίο αυξήθηκε στα 125 πιάστερα από 115 πέρυσι, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εφοδιασμού Ali Moselhy.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα διαθέσει περίπου 125 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (2,66 δισεκατομμύρια δολάρια) για επιδοτήσεις ψωμιού στον κρατικό προϋπολογισμό 2024/2025 και περίπου 147 δισεκατομμύρια λίρες για επιδοτήσεις πετρελαιοειδών.
Η Αίγυπτος εισήγαγε περίπου 10,88 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού το 2023, αυξημένους κατά 14,7% από 9,48 εκατομμύρια τόνους το 2022.
Ο Moselhy δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις ποσότητες σιταριού που εισάγει το κράτος.
(1 δολάριο = 47,2500 αιγυπτιακές λίρες)
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις