Σιτάρι: Σταθεροποιητικές τάσεις το Μάιο στο Euronext

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι τιμές στο σιτάρι στο Euronext την Παρασκευή, μετά από έναν ασταθή μήνα κατά τον οποίο οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών συγκομιδής στην κορυφαία εξαγωγική χώρα, τη Ρωσία.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε κατά 0,3% υψηλότερα στην ημέρα στα 259,25 ευρώ (281,16 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Σε σχέση με τον Μάιο, το συμβόλαιο σημείωσε κέρδη 14%, αν και έκλεισε τον μήνα αρκετά κάτω από το υψηλό ενός έτους των 269,25 ευρώ που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

«Η έλλειψη βροχοπτώσεων στη Ρωσία και η εξαντλημένη εδαφική υγρασία σε βασικές καλλιεργητικές περιοχές συζητείται ευρέως σε όλες τις γωνιές της παγκόσμιας αγοράς», αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων CRM Agri.

Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για τη συγκομιδή του ρωσικού σιταριού κατά περίπου 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυτόν τον μήνα λόγω της ξηρασίας και του παγετού, αναστατώνοντας μια αγορά που έχει συνηθίσει σε μαζική παραγωγή και εξαγωγές από τη χώρα.

Οι προβλέψεις για βροχή στη Ρωσία βοήθησαν στη συγκράτηση των τιμών προς το τέλος της εβδομάδας, αν και με την άνοδο της θερμοκρασίας οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το όφελος για τις καλλιέργειες.

Οι υψηλότερες ρωσικές τιμές δημιούργησαν ελπίδες εξαγωγικής ζήτησης για το γερμανικό σιτάρι και το σιτάρι άλλων περιοχών της Βαλτικής. Υπήρξε συζήτηση στην αγορά ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς ρώτησαν για σιτάρι της ΕΕ για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες που προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, οι τιμές της ΕΕ ήταν ακόμη σχετικά υψηλές και η ζήτηση ισχνή, με τις πρόσφατες τιμές να αποτρέπουν τους εισαγωγείς.

«Η εξαγωγική ζήτηση παραμένει ήσυχη, με λίγες προσφορές στην αγορά, ενώ το φθηνό ουκρανικό σιτάρι συνεχίζει να παίρνει εσωτερικές πωλήσεις στην ΕΕ», δήλωσε Γερμανός έμπορος.

Το ρωσικό σιτάρι 12,5% πρωτεΐνης για την αποστολή Ιουνίου στη Μαύρη Θάλασσα είχε ελάχιστες μεταβολές από την Πέμπτη σε περίπου 252 δολάρια ανά τόνο FOB, αυξημένο κατά 2 δολάρια από τη Δευτέρα.

Το γερμανικό σιτάρι 12,5% για την αποστολή Ιουνίου ήταν πολύ υψηλότερο, λίγο πάνω από τα 270 δολάρια τον τόνο FOB, παρά τις αρνητικές διαφορές των 6 έως 7 ευρώ κάτω από το Euronext Σεπτεμβρίου, δήλωσαν οι έμποροι.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι μεγάλες θαλάσσιες παρτίδες σίτου ζωοτροφών από την Ουκρανία για τον Ιούνιο προσφέρθηκαν σε εισαγωγείς στη βόρεια Ισπανία σε περίπου 234 ευρώ c&f, που αντιστοιχούν σε διαφορές 31 ευρώ c&f κάτω από το Euronext Σεπτεμβρίου.

Ουκρανικό σιτάρι νέας σοδειάς 11% αγοράστηκε από αγοραστές της βόρειας Ιταλίας αυτή την εβδομάδα στα 235 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης με τρένο.

Στη Γαλλία, η κατάσταση του μαλακού σιταριού επιδεινώθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωργικού γραφείου FranceAgriMer, και οι έμποροι εκτιμούσαν τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων αυτή την εβδομάδα πριν από μια ηλιόλουστη περίοδο που προβλέπεται για την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις