Η ΕΒΙΟΦ ηγείται της μετάβασης στην "Πράσινη Φυτοπροστασία" στην Ελλάδα

Η «Πράσινη Φυτοπροστασία, στην Ευρώπη του μέλλοντος» βρέθηκε στο επίκεντρο Στρογγυλής Τράπεζας που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη, 30 Μαΐου.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η διαθεσιμότητα των γεωργικών φαρμάκων μειώνονται δραματικά στο πλαίσιο της "Πράσινης Συμφωνίας" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες κατά τη διαδικασία της μετάβασης στην Πράσινη φυτοπροστασία.

Κατά την τοποθέτησή της η Διευθύντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, Άννα Μαυρίδου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα με μη εγκεκριμένα φάρμακα, ενώ στάθηκε και στο κόστος το οποίο όπως τόνισε είναι υψηλό.

Σημείωσε επίσης ότι οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση νέων φαρμάκων, μιας και αυτά είναι και πιο ακριβά αλλά και πιο δύσκολη στη χρήση τους, ενώ αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον γιατί μειώνονται οι δραστικές ουσίες, ενώ εάν εφαρμοστούν οι οδηγίες της "Πράσινης Συμφωνίας" και δεν είμαστε έτοιμοι θα είναι δύσκολη η καλλιέργεια για τους αγρότες.

Για τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η «πράσινη φυτοπροστασία» στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας (ΕΒΙΟΦ), Γιώργος Κομιανός.

Μεταξύ άλλων είπε ότι πριν φτάσουμε στην αμιγώς βιολογική γεωργία θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε το πλαίσιο και τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας όπως έχει οριστεί και θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό και κρατικό επίπεδο.

Υπογράμμισε ότι η έρευνα και η τεχνολογία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη προϊόντων που είναι αποτελεσματικά και οικονομικά.
Στάθηκε στην έλλειψη εκπαίδευσης και ευαισθησίας από παραγωγούς και γεωπόνους ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για τις εγκρίσεις των βιοπροστατευτικών τόσο σε κόστος όσο και σε ταχύτητα.

Τέλος, πρότεινε την άμεση σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον επανακαθορισμό της Στρατηγικής για την μετάβαση στην Πράσινη Φυτοπροστασία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ποντίκας, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) υπογράμμισε ότι η βιομηχανία είναι θετική στο Green Deal. Θα πρέπει να επενδύσει σε 4 πυλώνες: πολλαπλασιαστικό υλικό, χημεία & φυτοπροστασία, βιολογικά και Services όπως επισήμανε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις