Σιτάρι: Σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο ισοζύγιο λόγω Ρωσίας-Ινδίας

Η διολίσθηση των διαθέσιμων παγκόσμιων προμηθειών σιταριού σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα εδώ και αρκετά χρόνια, αν και η πραγματικότητα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί τόσο κακή όσο αρχικά διαφαινόταν.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της φετινής περιόδου με τις ρωσικές απώλειες της σοδειάς και τις επικείμενες ινδικές εισαγωγές θα μπορούσε από μόνος του να είναι αρκετός για να προκαλέσει αυτή την πτώση και να στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού.

Την Τρίτη, η ρωσική εταιρεία συμβούλων Sovecon μείωσε την εκτίμησή της για τη συγκομιδή 2024-25 για τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού σε 82,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 85,7 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως. Αυτό ακολούθησε τη μείωση της IKAR τη Δευτέρα σε 81,5 εκατ. τόνους από 83,5 εκατ. τόνους, πολύ κάτω από την προηγούμενη συγκομιδή της Ρωσίας των 92,8 εκατ. τόνων και τη σοδειά ρεκόρ του 2022-23 των περίπου 104 εκατ. τόνων.

Οι εν λόγω αναλυτές τον Μάρτιο είχαν προβλέψει ότι η παραγωγή σιταριού της Ρωσίας το 2024-25 θα ανέλθει σε 93 έως 94 εκατομμύρια τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι η καλλιέργεια έχει χάσει περίπου 12 εκατομμύρια τόνους ή το 13% του δυναμικού παραγωγής μέχρι στιγμής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξαιρετικά ξηρό ανοιξιάτικο καιρό και πιο πρόσφατα στις ζημιές από τον παγετό.

Εν τω μεταξύ, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής σιταριού, η Ινδία, είναι πιθανό να καταργήσει τους δασμούς εισαγωγής σιταριού μετά τον Ιούνιο λόγω των χαμηλών κρατικών αποθεμάτων, ωθώντας ενδεχομένως τις εισαγωγές φέτος μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων τόνων από μόλις 120.000 τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ρωσικό έλλειμμα και οι πιθανές εισαγωγές της Ινδίας βάζουν ένα βαθούλωμα τόσο μεγάλο όσο και 17 εκατομμύρια τόνους στις διαθέσιμες παγκόσμιες προμήθειες σιταριού σε σχέση με τις αρχικές ιδέες. Ενδεικτικά, αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 8% της πρόβλεψης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού το 2024-25.

Το USDA εκτιμά ότι η Αίγυπτος θα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού το 2024-25 με 12 εκατομμύρια τόνους, ενώ η Ινδία με εισαγωγές 5 εκατομμυρίων τόνων θα αναδειχθεί σε Νο 12 εισαγωγέα, παρόμοια με τις εισαγωγές της Ιαπωνίας ή της Νιγηρίας.

Ο τελευταίος σημαντικός όγκος εισαγωγών σιταριού της Ινδίας, 6 εκατομμύρια τόνοι, σημειώθηκε το 2016-17, αν και η ιδιότητα της χώρας ως εξαγωγέα που μερικές φορές την καθιστά παράγοντα ταλάντευσης για το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού. Το 2021-22, η Ινδία εξήγαγε το ρεκόρ των 8 εκατομμυρίων τόνων, καθώς τόσο οι εγχώριες προμήθειες όσο και οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού ήταν υψηλές.

Συρρίκωνση της Προσφοράς 

Οι αρχικές προβλέψεις του USDA για το 2024-25 που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα υπονοούσαν ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού προς χρήση μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων θα μειωθούν σε χαμηλό 17 ετών, στο 13,5%, από 14,7% την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Ωστόσο, το USDA προβλέπει ουσιαστικά καμία εισαγωγή σιταριού για την Ινδία και η πρόβλεψη για τη ρωσική σοδειά των 88 εκατ. τόνων είναι πολύ υψηλότερη από τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών, οπότε τα υπονοούμενα αποθέματα προς χρήση του οργανισμού θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω.

Η εκτίμηση του USDA για το ρωσικό σιτάρι δεν περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία παρήγαγε 1,3 εκατ. τόνους το 2023-24. Αυτό ουσιαστικά τοποθετεί τις εκτιμήσεις του USDA και των ρωσικών συμβουλευτικών εταιρειών ακόμη πιο μακριά απ' ό,τι φαίνεται, αν και για τη μεθοδολογία του USDA, η Ουκρανία περιλαμβάνει την παραγωγή της Κριμαίας.

Συχνά, μια αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση ή μείωση των αποθεμάτων προς χρήση των εξαγωγέων ακολουθεί μια μεγάλη αύξηση ή μείωση της παραγωγής σιταριού την προηγούμενη περίοδο. Για παράδειγμα, η παραγωγή σιταριού μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων μειώθηκε κατά 7% το 2018-19, αλλά η μεγαλύτερη πτώση των αποθεμάτων προς χρήση σημειώθηκε το 2019-20.

Αυτό υποστηρίζει μια πιο σημαντική μείωση των αποθεμάτων προς χρήση το 2024-25, δεδομένου ότι η παραγωγή των εξαγωγέων μειώθηκε περισσότερο από 3% το 2023-24, η μεγαλύτερη πτώση από το 2018-19. Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας παραγωγής και του εμπορίου του καλαμποκιού, το οποίο μερικές φορές ανταγωνίζεται το σιτάρι.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Wv1 του Σικάγο υποχώρησαν κατά 1,7% την Πέμπτη, περισσότερο από 5% από το υψηλό της Τρίτης, με την ελπίδα ότι οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να σταματήσουν τις ρωσικές απώλειες. Όμως, η παγκόσμια ζήτηση σιταριού μπορεί να υποστηριχθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι παγκόσμιοι αγοραστές υποκαλύπτονται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις