Μειωμένες οι παραγωγές κριθαριού στη Θεσσαλία

Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας κυμαίνεται στα 350 κιλά

Ποιοτικά υποβαθμισμένα και με μειωμένες αποδόσεις δείχνουν να είναι τα πρώτα κριθάρια που έχουν αλωνιστεί μέχρι τώρα. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρπού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το ειδικό βάρος. Παράλληλα, οι λιγοστές βροχοπτώσεις δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κριθαριών και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε φτωχά και άγονα εδάφη. 

Οι περιορισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως και οι χαμηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφήνουν ένα παράθυρο για αύξηση της τιμής του προϊόντος, αν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. 

Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας κυμαίνεται στα 350 κιλά, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε ακόμα και τα 700. Επίσης, η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών. 

Πάνω από 40% είναι μειωμένες οι αποδόσεις των κριθαριών γενικότερα στη Θεσσαλία. Άλλες χρονιές τα κριθάρια ζυθοποιίας ξεπερνούσαν τα 700 με 800 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 400 με 450 κιλά το στρέμμα. 

Η πρωίμιση της παραγωγής κατά 15 μέρες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, κάτι το οποίο προβληματίζει τους παραγωγούς αρκετά για το επόμενο διάστημα.