Φροντιστές του Περιβάλλοντος και «φρουροί» της Υπαίθρου οι αγρότες

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, δήλωσε τα εξής:

«Αναφορικά με τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, θα πρέπει να επισημάνουμε και να αναδείξουμε τον κομβικό, αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες για το περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, οι αγρότες, δηλαδή, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι (συγκαταλέγονται και οι μελισσοκόμοι), οι αλιείς και οι δασοκόμοι, είναι οι εξ ορισμού, οι κατ’ επάγγελμα ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και παράλληλα οι «φρουροί» της υπαίθρου.

Οι αγρότες είναι αυτοί που προσφέρουν δωρεάν σε όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους,  τα δημόσια αγαθά,  όπως τον Καθαρό αέρα, το Πόσιμο νερό και το Τοπίο, συντηρώντας παράλληλα την ισορροπία και επιβίωση του περιβάλλοντος στη Γη.

Παρόλα τα παραπάνω και την ύψιστη συνεισφορά των αγροτών στο περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, για κάθε 1€ που ξοδεύει ο καταναλωτής, μόνο 8-12 λεπτά «καρπώνεται» ο παραγωγός και έτσι, χρόνο συν το χρόνο, μειώνονται οι αγρότες, αλλά μαζί με τη μείωση των αγροτών, εγκαταλείπονται χωράφια, χωριά ερημώνουν, η ύπαιθρος μαραζώνει και το περιβάλλον υποβαθμίζεται.

  Από την άλλη μεριά, με την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων στην ΕΕ, με κύριο όμως άξονα την περιβαλλοντική συμμόρφωση και την προαγωγή της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπου με βάση αυτή «κτίστηκε» η νέα ΚΑΠ 2021-2027, διαπιστώνουμε ότι επέρχονται τέτοιες αλλαγές στον αγροτικό χώρο, που επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο παραγωγής και την οικονομία της υπαίθρου, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τους αγρότες και την Ελληνική γεωργική οικονομία και κατ΄επέκταση με δυσάρεστες επιπτώσεις για το ίδιο το περιβάλλον.

Υπό την έννοια αυτή, αν θέλουμε να προσέξουμε το περιβάλλον, θα πρέπει πρωτίστως να προσέξουμε την βιωσιμότητα του αγρότη».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις