Αυξάνονται οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού

Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής σιταριού αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες για τη συγκομιδή συνέχισαν να επιδεινώνονται, ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας παράλληλα την υψηλή μεταβλητότητα και τη μειωμένη ζήτηση.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% που έχει προγραμματιστεί για παράδοση ελεύθερο επί του σκάφους (FOB) στα τέλη Ιουνίου ήταν 248 δολάρια ανά μετρικό τόνο, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 1 δολαρίου εν μέσω χαμηλής ζήτησης, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία IKAR.

Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon προσδιόρισε την ίδια κατηγορία σιταριού στα 252- 255 δολάρια ανά τόνο, από 242- 246 δολάρια ανά τόνο FOB.

«Οι έμποροι σημείωσαν μια εξασθένηση της ζήτησης, καθώς οι αγοραστές αναμένουν χαμηλότερες τιμές», ανέφερε η Sovecon σε εβδομαδιαίο σημείωμά της.

Οι αναλυτές του κλάδου συνέχισαν την περασμένη εβδομάδα να μειώνουν τις προβλέψεις τους για τη φετινή ρωσική συγκομιδή: Η Sovecon υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τη συγκομιδή σιταριού κατά 3,6 εκατ. τόνους σε 82,1 εκατ. τόνους και η Rusagrotrans κατά 5,7 εκατ. τόνους, βάσει ενός αισιόδοξου σεναρίου, σε 84,2 εκατ. τόνους.

Η εβδομαδιαία πρόβλεψη συναίνεσης της Rusgrain Union έδειξε μείωση της σοδειάς σιταριού του 2024 κατά 2,5% σε 84,6 εκατ. τόνους.

Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αλλάξει ακόμη τις προβλέψεις τους, αναμένοντας μια σοδειά σιταριού 85 εκατομμυρίων τόνων και εκτιμώντας την έκταση της απώλειας σιτηρών σε περίπου 850.000 εκτάρια, με την προσδοκία ότι η Ρωσία θα μπορέσει να διατηρήσει τη δομή των σπαρμένων εκτάσεων μετά την επανασπορά των νεκρών καλλιεργειών.

Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας αναμένει ότι ήδη από το τέλος της εβδομάδας θα τεθεί σε ισχύ ομοσπονδιακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τους πρόσφατους παγετούς που σκότωσαν ή ζημίωσαν τις καλλιέργειες. Αυτό θα διευκολύνει τους αγρότες να λάβουν ασφαλιστικές πληρωμές.

Σε ορισμένες νότιες περιοχές, η συγκομιδή των νέων καλλιεργειών μπορεί να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες.

«Οι καιρικές προοπτικές βελτιώνονται κάπως για το χειμερινό σιτάρι στην Κεντρική Ρωσία και σε τμήματα της κοιλάδας του Βόλγα, αλλά παραμένουν δυσμενείς για το Νότο. Η καθυστέρηση στη σπορά του εαρινού σιταριού γίνεται κάθε εβδομάδα μεγαλύτερο ζήτημα", σημειώνει η Sovecon.

Στην πρόβλεψή του για τον Ιούνιο, ο κρατικός μετεωρολογικός φορέας της Ρωσίας Hydrometcentre προέβλεψε ότι θα συνεχιστούν οι δύσκολες αγρομετεωρολογικές συνθήκες στο νότο λόγω της ξηρασίας.

Μέχρι τις 24 Μαΐου, οι αγρότες είχαν σπείρει 19,5 εκατομμύρια εκτάρια σιτηρών σε σύγκριση με 23,9 εκατομμύρια εκτάρια την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό περιελάμβανε 7,7 εκατομμύρια εκτάρια εαρινού σιταριού, σε σύγκριση με 10,7 εκατομμύρια πέρυσι, έγραψε η Sovecon.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Οι εξαγωγές της μειώθηκαν σε 0,80 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περασμένη εβδομάδα, από 1,07 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εξαγωγές περιλάμβαναν 0,72 εκατ. τόνους σιταριού, από 0,97 εκατ. τόνους την προηγούμενη εβδομάδα, έγραψε η Sovecon, επικαλούμενη στοιχεία λιμένων.

Η Sovecon αύξησε την εκτίμησή της για τις εξαγωγές σιταριού τον Μάιο κατά 0,1 εκατ. τόνους σε 4,4 εκατ. τόνους ρεκόρ, έναντι 4,1 εκατ. τόνων τον Μάιο του 2023.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις