Τι έγινε το 2023 με την ελαιοκράμβη στην Ευρώπη;

Η εταιρεία συμβούλων Strategie Grains μείωσε την πρόβλεψή της για τη φετινή παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 180.000 μετρικούς τόνους σε 17,94 εκατομμύρια τόνους, 10% κάτω από την περσινή συγκομιδή, λόγω των υγρών καιρικών συνθηκών στη Γαλλία και του παγετού στην κεντρική Ευρώπη.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη ελαιοκράμβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το φθινόπωρο καθυστέρησαν τη σπορά, πλημμύρισαν τα χωράφια και πλήττουν την ποιότητα των σπόρων.

Αντίθετα, οι όψιμοι παγετοί που καταγράφηκαν τον Απρίλιο δεν αναμένεται να έχουν τόσο αρνητικό αντίκτυπο στη Γαλλία όσο σε χώρες της κεντρικής ΕΕ, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, αναφέρει η εταιρεία συμβούλων σε έκθεσή της.

«Οι καλλιέργειες (στη Γαλλία) τιμωρούνται κυρίως από τη συχνότητα των βροχοπτώσεων και την υφαλμύρωση των χωραφιών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ορισμένα χωράφια θα χρειαστεί να ξαναφυτευτούν.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιοκράμβης, τη Γερμανία, οι συνθήκες ήταν ικανοποιητικές για την ανθοφορία με μέσες θερμοκρασίες κοντά στα εποχικά πρότυπα.

Η Strategie Grains σημείωσε ότι το ισοζύγιο της ελαιοκράμβης θα είναι σφιχτό την επόμενη περίοδο λόγω της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής και των χαμηλών μεταφερόμενων αποθεμάτων, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνο εν μέρει από τις υψηλότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως από την Ουκρανία και την Αυστραλία.

Η Strategie Grains μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για τη συγκομιδή ηλίανθου στην ΕΕ το 2024 σε 10,72 εκατ. τόνους, από 10,75 εκατ. τόνους προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να είναι 10% πάνω από το 2023.

Η πρόβλεψή της για την παραγωγή σόγιας μειώθηκε ελαφρώς στους 3,06 εκατ. τόνους, από 3,11 εκατ. τόνους προηγουμένως, αυξημένη κατά περίπου 5% από τους 2,9 εκατ. τόνους πέρυσι.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις