Σε λιγότερο από 5 μήνες, οι ουκρανοί παραγωγοί ζάχαρης έχουν ήδη εξαντλήσει την ετήσια ποσόστωση για την προμήθεια ζάχαρης στην ΕΕ. Η Ukrtsukor προτείνει να σταματήσουν οι εξαγωγές προς την ΕΕ έως το 2025 και το υπουργικό συμβούλιο εισάγει μηδενική ποσόστωση για τις εξαγωγές ζάχαρης προς την Ευρώπη την 1η Ιουνίου, αν και άλλες αγορές είναι ανοικτές για εξαγωγές.
Ωστόσο, το δυναμικό εξαγωγών είναι περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε νέους αγοραστές, ιδίως από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν αυξήσει σημαντικά την έκταση που καλλιεργείται με ζαχαρότευτλα.
Φέτος, η Ουκρανία προμήθευσε 283 χιλιάδες τόνους ζάχαρης στην ΕΕ έναντι ποσόστωσης 262 χιλιάδων τόνων. Ως αποτέλεσμα της υπέρβασης της ποσόστωσης, η Εθνική Ένωση Παραγωγών Ζάχαρης της Ουκρανίας κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να ορίσει μηδενική ποσόστωση για το 2024, ώστε η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ουκρανία δεν εισήλθε με καλό τρόπο στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης - η ασυντόνιστη εργασία διαφόρων εταιρειών οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων παραγωγών, οι οποίοι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ρυθμίσει την αγορά. Ως εκ τούτου, οι εγχώριοι παραγωγοί ζάχαρης αναγκάζονται τώρα να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ, ενώ ονειρεύονται ότι η ποσόστωση για το 2025 θα οριστεί τουλάχιστον στους 350-450 χιλιάδες τόνους.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η κατανομή της ποσόστωσης μεταξύ των παραγωγών ζάχαρης. Θα ήταν λογικό να κατανεμηθεί αναλογικά με την παραγωγή. Τότε οι εταιρείες δεν θα βιάζονται να πουλήσουν πρώτες τα προϊόντα τους, μειώνοντας έτσι τις τιμές. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η ποσόστωση θα πρέπει να κατανεμηθεί αναλογικά με τα μέσα δεδομένα παραγωγής των τελευταίων 3 ετών.
Το 2023/24 ΜΥ, η Ουκρανία παρήγαγε 1,8 εκατ. τόνους ζάχαρης, με μέση τιμή 23-24 UAH/kg στις αρχές του 2024. Η χώρα χρειάζεται μέχρι 1 εκατ. τόνους για τη δική της κατανάλωση, ενώ ο μέγιστος όγκος εξαγωγών ορίζεται από το Μνημόνιο σε 650 χιλ. τόνους.
Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ενδιαφέρουσα για τους ουκρανούς εξαγωγείς τόσο από άποψη τιμής όσο και από άποψη κόστους logistics, οπότε μετά την εξάντληση των ποσοστώσεων, οι προμήθειες θα συνεχιστούν σε χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι κύριοι προορισμοί πωλήσεων για την ουκρανική ζάχαρη παραμένουν η Μεσόγειος και η Δυτική Αφρική. Προβλέπεται επίσης η επανάληψη των προμηθειών προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπου η ζάχαρη πωλούνταν ενεργά μέχρι το 2022.
Ωστόσο, οι εξαγωγές προς την Ασία και την Αφρική περιπλέκονται από την απρόβλεπτη εφοδιαστική, τους κινδύνους και την υψηλή μεταβλητότητα των ναυτιλιακών δασμών. Εν μέσω διαταραχών στις αποστολές από τα λιμάνια της Οδησσού, το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια ακτοπλοϊκή υπηρεσία μεταξύ του Τσορνομόρσκ και του Πότι της Γεωργίας, καθώς και με την οδική διαδρομή Τσορνομόρσκ-Γεωργία-Βουλγαρία-Τουρκία. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο εξαγωγών ζάχαρης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Το 2024, οι Ουκρανοί αγρότες αύξησαν τις εκτάσεις φύτευσης ζαχαρότευτλων κατά 21%, καθώς η κερδοφορία της παραγωγής σιτηρών μειώθηκε απότομα. Ως εκ τούτου, τα εργοστάσια αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το αν θα μπορέσουν να επεξεργαστούν όλα τα τεύτλα που καλλιεργήθηκαν φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να περιμένουμε πλεόνασμα ζάχαρης το 2024 στον κόσμο και στην Ουκρανία και, ως αποτέλεσμα, χαμηλότερες τιμές, ιδίως λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Βραζιλία. Το 2023/24 ΜΥ, η Βραζιλία αύξησε την παραγωγή ζάχαρης κατά 25,7% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σε 42,425 εκατ. τόνους, και το 2024/25 ΜΥ θα αυξηθεί (σύμφωνα με την πρόβλεψη της Conab) κατά άλλο 1,3% σε 46,292 εκατ. τόνους ρεκόρ, καθώς η έκταση που καλλιεργείται με ζαχαροκάλαμο θα αυξηθεί κατά 4,1% σε υψηλό 7 ετών, στα 8,7 εκατ. εκτάρια.
Η πτώση των παγκόσμιων τιμών εν μέσω πλεονάσματος ζάχαρης το 2024 θα δυσκολέψει τους Ουκρανούς εξαγωγείς ζάχαρης να βρουν νέους αγοραστές, ιδίως εν μέσω περιορισμών στις προμήθειες προς την ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναπτύξουν ενδιαφέρουσες διαδρομές εφοδιαστικής και να εργαστούν για την κερδοφορία και την ποιότητα του προϊόντος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις