Ζωοτροφές: Ποιες είναι οι προοπτικές για την παραγωγή στην Ε.Ε. το 2024

Οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ε.Ε. το 2024 παρουσιάστηκαν μια μικτή εικόνα, που αντανακλά μεταβλητές τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι βασικοί παράγοντες της αγοράς για το 2024 περιλαμβάνουν την οικονομική αβεβαιότητα, τις ρυθμιστικές αλλαγές και τις συνεχιζόμενες πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον.

Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχιστούν να διαμορφώνουν τη δυναμική της παραγωγής σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ποικίλες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς ζωοτροφών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεγε η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Παραγωγών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC), η βιομηχανική παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εντός των «27» αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,3% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 147 εκατ. τόνους.

Ζωοτροφές πουλερικών

Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών είναι ο μόνος κλάδος που παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 1,6%. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί ένα δύσκολο 2023 που οδηγείται από την ανάκαμψη της παραγωγής πουλερικών με πολλά βασικά κράτη μέλη.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία, έχουν ήδη βιώσει κάποια ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών το 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της ανάπτυξης. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το εισαγόμενο κρέας πουλερικών και η μεταποίηση από τη βιολογική παραγωγή προς την τυπική συμβατική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική δυναμική της αγοράς. 

Ζωοτροφές χοίρων

Ο τομέας των ζωοτροφών για τους χοίρους θα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις, με προβλεπόμενη πτώση περίπου 1-2% το 2024. Παράγοντες όπως η μείωση του αριθμού των χοίρων και οι οικονομικές πιέσεις και οι πιέσεις ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή.

Ωστόσο η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένουν μέτρια ανάκαμψη (+3% και 2,7%), η οποία θα συμβάλει στην επιβράδυνση της μείωσης της παραγωγής του κλάδου. 

Άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία επικαλούνται συνεχιζόμενες πολιτικές πιέσεις για μείωση των γεωργικών εκπομπών ή της κλίμακας της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας για τις προοπτικές του κλάδου.

Ζωοτροφές βοοειδών  

Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, με μικρή αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις περιφερειακές συνθήκες. 

Η Ιρλανδία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις ζωοτροφές λόγω τα καθυστερημένης περιόδου βόσκησης. 

Αντίθετα, η Ολλανδία αναμένει περαιτέρω μειώσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών και του βόειου κρέατος (περίπου -5%) λόγω των συνεχιζόμενων κανονιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Πρόβλεψη FEFAC για το 2024: 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις