Κίνα: Καλλιεργεί ρύζι στη... μέση της ερήμου

Τα καταπράσινα τοπία της Κίνας με τους ορυζώνες θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα. Με την επισιτιστική ασφάλεια να έχει αναχθεί σε «ύψιστη εθνική προτεραιότητα» από την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ και εν μέσω του αγώνα κατά της ερημοποίησης, η Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS) μόλις πέτυχε μια κρίσιμη επιτυχία: την καλλιέργεια ρυζιού στην έρημο. Και το έκανε με εκπληκτικά αποτελέσματα που της επέτρεψαν να μειώσει τον κύκλο ανάπτυξης του σιταριού σχεδόν στο μισό και να το συγκομίσει σε μόλις δύο μήνες με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι στην Ευρώπη.

Το CAAS διερευνά επίσης πώς μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή σόγιας, αραβοσίτου, μηδικής, βαμβακιού και ελαιοκράμβης στην έρημο, μεταξύ άλλων καλλιεργειών, με τη βοήθεια θερμοκηπίων.

Ορυζώνες ρυζιού στην έρημο. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την Κίνα, το Βιετνάμ ή την Albufera της Βαλένθια. Όταν σκεφτόμαστε την καλλιέργεια ρυζιού, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι απέραντες εκτάσεις με τους καταπράσινους, υγρούς και καταπράσινους ορυζώνες. Στην Κίνα μόλις έκαναν ένα κρίσιμο βήμα προς την αλλαγή αυτής της εικόνας.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Αστικής Γεωργίας (IUA), έναν οργανισμό που συνδέεται με το CAAS, μόλις κατάφερε να συγκομίσει ρύζι που καλλιεργείται στη μέση της ερήμου. Η πρώτη τους παρτίδα σιτηρών έχει ληφθεί, για την ακρίβεια, στις άνυδρες εκτάσεις της αυτόνομης περιοχής Ουιγούρ της Σιντζιάνγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

 


Η μαγεία των θερμοκηπίων

Η συγκομιδή επιτεύχθηκε με τη βοήθεια θερμοκηπίων που εκτείνονται σε 10.000 στρέμματα (4.000 εκτάρια) στο Hotan, στη νότια Xinjiang. 

Εκεί, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «Xinhua», αναπτύχθηκε μια εγκατάσταση κάθετης καλλιέργειας για να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών σε πεζούλες. «Το ρύζι καλλιεργείται σε δομές τριών στρωμάτων με ακριβή περιβαλλοντικό έλεγχο στα θερμοκήπια της ερήμου αντί των συμβατικών μεθόδων», λέει ο Tang Qichang, επικεφαλής επιστήμονας του IUA.

Καλλιέργεια σε χρόνο ρεκόρ. 

Το πείραμα είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των επιπτώσεών του για τη γεωργική χρήση των κατά τα άλλα άγονων εδαφών ή της δυνατότητας επέκτασης της καλλιέργειας ρυζιού, τόσο κατά τη διάρκεια του έτους όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, όλες οι αξίες που ισχυρίζεται ο επίσημος Τύπος της Κίνας. Αν το έργο του IUA έχει προσελκύσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, είναι επειδή οι καλλιέργειες του θερμοκηπίου υπόσχονται εκπληκτική αποδοτικότητα. Τόσο από άποψη χρόνου όσο και κόστους.

Χάρη στη μέθοδο της διαστρωμάτωσης και του «περιβαλλοντικού ελέγχου», ο Γιανγκ λέει ότι έχουν καταφέρει να «μειώσουν σχεδόν στο μισό» τον κύκλο καλλιέργειας και να συγκομίσουν το ρύζι σε «μόλις δύο μήνες». Οι Global Times αναφέρουν ότι χρειάστηκαν 75 ημέρες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή και ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κινεζική ομάδα μειώνει τον κύκλο καλλιέργειας κατά περίπου 40% σε σύγκριση με την παραδοσιακή καλλιέργεια στον αγρό. Στις κύριες περιοχές παραγωγής ρυζιού στα νότια ή βορειοανατολικά της χώρας, η διαδικασία διαρκεί 120 έως 150 ημέρες, αναφέρει η SCMP.

Εμπόδιο ή ευκαιρία; 

"Η καλλιέργεια των δενδρυλλίων διήρκεσε 15 ημέρες. Τον Φεβρουάριο τα φυτέψαμε στις δεξαμενές καλλιέργειας χωρίς χώμα. Ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής διαρκεί 60 ημέρες", δήλωσε στην κινεζική εφημερίδα ο Wang Sen, ένας άλλος εμπειρογνώμονας του IUA και μέλος της ομάδας που συμμετείχε στη δοκιμή στο Xinjiang. Στα θερμοκήπια του Hotan, επέλεξαν την τεχνολογία της κάθετης καλλιέργειας, με φωτισμό LED και ένα σύστημα που ελέγχει την ένταση του φωτός, τη θερμοκρασία, το νερό και τα λιπάσματα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην έρημο Hotan, το IUA αναφέρει ότι το κλίμα αποτελεί περισσότερο ευκαιρία παρά εμπόδιο χάρη στις ώρες ηλιοφάνειας και τις έντονες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

«Με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του κλίματος της ερήμου, όπως οι πόροι φωτός και θερμότητας, οι δυνατότητες της προστατευόμενης γεωργίας γίνονται όλο και πιο ελπιδοφόρες, ανοίγοντας το δρόμο για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στη Xinjiang», δήλωσε στο Xinhua ο Shi Dawei, ερευνητής του IUA. Το κινεζικό ινστιτούτο επισημαίνει επίσης τη χρήση «ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών», γεγονός που τους επέτρεψε να μειώσουν «σημαντικά» το κόστος λειτουργίας τους.

Λίγος χρόνος... Λίγα χρήματα; 

«Επί του παρόντος, το κόστος κατασκευής των ενεργειακά αποδοτικών θερμοκηπίων της ερήμου είναι 350 γιουάν, περίπου 48,2 δολάρια, ανά τετραγωνικό μέτρο, περίπου το ένα τρίτο του κόστους των ολλανδικών θερμοκηπίων», σημειώνει ο Γιανγκ: «Εν τω μεταξύ, το λειτουργικό τους κόστος είναι περίπου το 25% του κόστους των ολλανδικών θερμοκηπίων. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, το κόστος τους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους λειτουργίας, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω. "Τα θερμοκήπια θα είναι πολύ ανταγωνιστικά σε διεθνή κλίμακα.

Πέρα από το ρύζι. Οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν εργαστεί μόνο για τρόπους επιτάχυνσης και επέκτασης της παραγωγικότητας του ρυζιού.Το CAAS έχει επίσης διερευνήσει τρόπους βελτίωσης των καλλιεργειών σόγιας, αραβοσίτου, σιταριού και βαμβακιού σε θερμοκήπια.Οι προσπάθειές τους γίνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και με δύο μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα.

Η πρώτη είναι η επιθυμία των κινεζικών αρχών να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, έναν στόχο που έχουν αναγάγει σε «ύψιστη εθνική προτεραιότητα» και για τον οποίο ήδη προσπαθούν να καλλιεργήσουν καλλιέργειες σε άνυδρα ή αχρησιμοποίητα εδάφη. Η δεύτερη είναι η πρόκληση της ερημοποίησης της χώρας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει την προέλαση των αμμόλοφων και των αμμοθύελλων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις