Πως προβλέπεται η παγκόσμια συγκομιδή το 2024

Ο Μάιος σηματοδοτεί τη δημοσίευση των πρώτων προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, αλλά καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές καλλιέργειες που πρέπει να φυτεύουν στο βόρειο ημισφαίριο, υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με αυτές τις προβλέψεις, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος Agricultural Market Information System (AMIS) του FAO.

Φέτος, η εγκυρότητα των πρώιμων προβλέψεων για τη παραγωγή σιταριού την περίοδο 2024/2025 δοκιμάζεται ήδη, καθώς η ξηρασία και ο παρατεταμένος παγετός σε βασικές παραγωγικές περιοχές της Ρωσίας, έχουν περιορίσει τις προοπτικές απόδοσης.

Κατά συνέπεια, οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιτηρών έχουν αυξηθεί το Μάιο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παραγωγή, με επίκεντρο την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

* Σιτάρι: Η παραγωγή το 2024 θα πέσει ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του 2023 (-0,1%) στα 786,7 μετρικούς τόνους. Η δυνητική πτώση της παραγωγή στην ΕΕ, τη Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία θα αντισταθμίσει από αυξήσεις στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Καλαμπόκι: Η παραγωγή του 2024 θα μειωθεί κατά 1,3% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2023 σε 1.222 μετρικούς τόνους, με μειώσεις στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία και τι Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, μεγάλες συγκομιδές είναι πιθανόν να παρατηρηθούν στην Αργεντινή και την Ε.Ε. 

* Ρύζι: Η παραγωγή 2024/2025 προβλέπεται προσωρινά να αυξηθεί κατά 0,9% από έτος σε έτος σε νέο υψηλό (534,9 μετρικοί τόνοι), χάρη στις ισχυρές φυτεύσεις και την αναβίωση της αύξησης της απόδοσης. 

* Σόγια:  Η παραγωγή 2024/2025 θα φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό (419,2 μετρικοί τόνοι), αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επέκταση της περιοχής στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις