Περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού επιβάλλει η Τουρκία

Η Τουρκία θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού για να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Διευκρινίζεται ότι, ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς, οι όροι ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν.

Ο Τουρκικός Οργανισμός Σιτηρών (TMO) έχει καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα άνω των 9 εκατομμυρίων τόνων και τώρα είναι πιθανό να πουλήσει αυτόν τον όγκο. 

Η αγορά εκτιμά ότι η απαγόρευση σχετίζεται με την πρόσφατη άνοδο των παγκόσμιων τιμών του σιταριού, ιδίως λόγω των κινδύνων της ρωσικής συγκομιδής.

Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση στην αγορά, καθώς η Τουρκία λαμβάνει τακτικά παρόμοια μέτρα. 

Για παράδειγμα, το 2023, πριν από τις προεδρικές εκλογές, επέβαλε προστατευτικούς εισαγωγικούς δασμούς. Καθώς η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρων στον κόσμο, πιθανότατα θα αναγκαστεί να ανοίξει τις αγορές για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες στο μέλλον.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις