Υποχώρησε το σιτάρι στο Παρίσι λόγω… Τουρκίας

Το ευρωπαϊκό σιτάρι σημείωσε πτώση τη Δευτέρα λόγω της ανησυχίας για την απαγόρευση εισαγωγών από την Τουρκία που αποδυναμώνει την παγκόσμια ζήτηση, αλλά η φιλική προς τις εξαγωγές πτώση του ευρώ συγκράτησε την πτώση.

Το σιτάρι αναφοράς BL2U4 του Σεπτεμβρίου για το άλεσμα στο Euronext με έδρα το Παρίσι υποχώρησε κατά 1,0% στα 241,25 ευρώ (259,08 δολάρια) ανά μετρικό τόνο στις 1524 GMT.

Η Τουρκία θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου εν μέρει για να προστατεύσει τους αγρότες. Η χώρα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζοντας κυρίως από τη Ρωσία.

Η απόφαση της Τουρκίας αποδυνάμωσε επίσης τις τιμές του ρωσικού σιταριού.

«Η Ρωσία θα πρέπει να πουλήσει σιτάρι που αναμένεται να πάει στην Τουρκία σε άλλες αγορές», δήλωσε Γερμανός έμπορος. «Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερο εξαγωγικό ανταγωνισμό για την ΕΕ».

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την απότομη πτώση του ευρώ, αφού τα κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή ώθησαν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Η απροσδόκητη διάλυση (της Εθνοσυνέλευσης) στη Γαλλία προκαλεί αναταραχή στις αγορές», δήλωσε έμπορος. «Τελικά, ένα χαμηλό ευρώ είναι καλή είδηση για τους εξαγωγείς».

Οι βροχές θα μπορούσαν να μειώσουν την ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία έχει τιμωρηθεί από τις πρόσφατες ξηρασίες, αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά για να ωφελήσουν τις καλλιέργειες, είπαν οι αναλυτές.

Η καλλιέργεια κριθαριού στην Ισπανία ήταν σε εξέλιξη, γεγονός που θα μειώσει τη ζήτηση για εισαγωγές σιτηρών ζωοτροφών, δήλωσαν οι έμποροι.

Στην Πολωνία, η θετική εικόνα της νέας σοδειάς ήταν στο επίκεντρο.

«Οι Πολωνοί μεταποιητές κατάφεραν να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες σιτηρών ζωοτροφών και σιτηρών άλεσης κατά τη διάρκεια της αδυναμίας των τιμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες και προσβλέπουν σε μια θετική νέα σοδειά», δήλωσε ένας Πολωνός έμπορος.

«Ο καιρός στην Πολωνία είναι σχεδόν τέλειος, ολόκληρη η χώρα έλαβε αρκετές βροχές τις τελευταίες 10 ημέρες και με τις μέτριες θερμοκρασίες, τα σιτηρά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα».

Οι ενεργές εξαγωγές σιταριού συνεχίστηκαν στην Πολωνία. Στο Gdansk/Gdynia, δύο πλοία φορτώνουν 50.000 τόνους και 53.000 τόνους αντίστοιχα για άγνωστους προορισμούς, ενώ στο Szczecin ένα φορτώνει 35.000 τόνους για το Μαρόκο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις