Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση των γεωργικών συστημάτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η εταιρεία Bayer Ελλάς και η Νομικός ΑΕ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, στο πρόγραμμα Food Chain Partnershipγια την βιομηχανική ντομάτα. Με επίκεντρο τους παραγωγούς και τις ανάγκες της αλυσίδας τροφίμων, το πρόγραμμα ξεκίνησε την καλλιεργητική σεζόν 2023σε τρεις περιοχές τις Θεσσαλίας- Χάλκη, Ζάππειο και Φάρσαλα θέτοντας τις βάσεις για εξέλιξη με μακροχρόνια οφέλη. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση των γεωργικών συστημάτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε οι παραγωγοί να διευθύνουν μια εμπορικά βιώσιμη επιχείρηση, προστατεύοντας και ανανεώνοντας τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου τους.
Για να υπηρετήσει τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες, που περιλαμβάνουν δράσεις τόσο στον αγρό όσο και πέρα από αυτόν. Οι πυλώνες αυτοί είναι:
- Βελτίωση της υγείας του εδάφους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυτών & αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γεωργικών πρακτικών
- Ενίσχυση των δεξιοτήτων των παραγωγών και ενδυνάμωσή τους, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας
Η βελτίωση της υγείας του εδάφους αποτελεί βασικό και συχνά θεμελιώδη παράγοντα για την αναγεννητική γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένη ανθεκτικότητα απέναντι στο αβιοτικό και βιοτικό στρες επιδρώντας θετικά στην απόδοση της καλλιέργειας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σοδειάς. Με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις τρεις περιοχές-πιλότους για την καλλιεργητική σεζόν 2023, επιβεβαιώσαμε πως η ποιότητα του εδάφους συνδέεται με την παρουσία μικροβιώματος και τη βιοποικιλότητα και μπορεί να επηρεαστεί θετικά με τις κατάλληλες πρακτικές. Μέσα από χαρτογράφηση του εδάφους και αξιολόγηση της υγείας του σε ετήσια βάση, οι πρακτικές που ακολουθούνται μπορούν να προσαρμόζονται κατάλληλα, στοχεύοντας σε υγιή και ανθεκτικά φυτά.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, οι παραγωγοί που συμμετέχουν καλούνται να ενσωματώσουν στη συνήθη πρακτική, φυτοπροστατευτικά προϊόντα με βάση βιολογικούς παράγοντες, όπως το Serenade ASO,σε συνδυασμό με καλλιεργητικές πρακτικές, (πχ καλλιέργειες κάλυψης)ενώ ταυτόχρονα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και συγκεκριμένα τουClimateFieldViewπαρακολουθούν την φυτο-υγεία της καλλιέργειάς τους σε πραγματικό χρόνο. Η αξιολόγηση της ποιότητας του εδάφους και οι μετρήσεις των μεταβολών στους παράγοντες που την επηρεάζουν γίνεται με εξειδικευμένη μεθοδολογία και τη στήριξη της συνεργαζόμενης εταιρίας BiomeMakers,Spain.
Προχωρώντας στη δεύτερη χρονιά του προγράμματος, η εστίαση παραμένει στο έδαφος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με περισσότερες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας πάντα τους παραγωγούς στο επίκεντροκαι διασφαλίζοντας τα οφέλη για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η γνώση είναι δύναμη, έτσι η ενημέρωση και ενδυνάμωση των παραγωγών ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της συνεργασίας γίνεται πράξη μέσα από καθορισμένες «Μέρες Αγρού και ανταλλαγής εμπειριών» αλλά και εκπαιδευτικές ημερίδες για τις ορθές γεωργικές πρακτικές (εκπαιδευτικό πρόγραμμα BayGAP)και τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας.
Όπως δήλωσε και η κα Χρυσή Κοτονιά, SustainableAgriculture&FoodValueChainManager για την Bayer σε Ελλάδα και Ιταλία, «Στην αναγεννητική γεωργία, κάθε χωράφι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό οικοσύστημα με εξειδικευμένες ανάγκες. Έχοντας αυτό ως αρχή, με ομαδική δουλειά και πάθος εργαζόμαστε για ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο σε μετρήσιμα αποτελέσματα που επιφέρει οφέλη για τον αγρό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία εφαρμόζοντας πρακτικές ρεαλιστικά προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες».
«Ως βιομηχανία θέλουμε να παράγουμε προϊόντα τα οποία προέρχονται μέσα από ήπιες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές οι οποίες έχουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προάγοντας την βιώσιμη γεωργία. Με το πρόγραμμα στοχεύουμε να καλύψουμε όχι μόνο τις βασικές ανάγκες της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας για υγιή παραγωγή και θρεπτικούς καρπούς, αλλά και την ανάγκη των εδαφών για βελτίωση της σύστασης τους, ενίσχυση της γονιμότητάς τους και διατηρηση της εδαφικής βιοποικιλότητας», δήλωσε ο κος Ηλίας Τσάμης, Γεωπόνος της βιομηχανίας ΑΒΕΚ Δ. Νομικός.
Στην πράξη λοιπόν, η αναγεννητική γεωργία σημαίνει τη δημιουργία μιας γεωργικής εκμετάλλευσης που όταν συνδυάζει το βέλτιστο σύνολο λύσεων, όχι μόνο παράγει περισσότερα με χαμηλότερο κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και προσφέρει αναγεννητικά οφέλη για τη φύση και τα οικοσυστήματα, αποκαθιστώντας φυσικούς πόρους και δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στις γενιές που ακολουθούν.