Οι παραγωγοί χυμών πορτοκαλιού εξετάζουν αλλαγή καλλιέργειας

Οι παραγωγοί χυμών πορτοκαλιού εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά φρούτα, όπως τα μανταρίνια, καθώς οι τιμές χονδρικής έχουν «τρελαθεί» εν μέσω φόβων για κακές σοδειές στη Βραζιλία.

Οι τιμές του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού έφθασαν σε νέο υψηλό 4,95 δολάρια (3,88 λίρες) το λίβρο στις προθεσμιακές αγορές αυτή την εβδομάδα, αφού οι παραγωγοί στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιών της Βραζιλίας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η συγκομιδή θα είναι κατά 24% χαμηλότερη από πέρυσι, σε 232 εκατ. κιβώτια των 40,8 κιλών - χειρότερη από την πτώση 15% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Τα πορτοκαλόδεντρα στη Βραζιλία υποφέρουν από το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών, μια ανίατη ασθένεια, μετά από ακραία θερμική καταπόνηση και ξηρασία κατά τη διάρκεια της βασικής περιόδου ανθοφορίας τους κατά το δεύτερο μέρος του περασμένου έτους, που τροφοδοτήθηκε από την κλιματική κρίση.

Η προβλεπόμενη κακή σοδειά στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη παγκόσμια συγκομιδή στη σειρά. Εκτός από τα προβλήματα στη Βραζιλία, η Φλόριντα στις ΗΠΑ έχει πληγεί από μια σειρά τυφώνων και από την ασθένεια του πρασίνου, η οποία εξαπλώνεται από έντομα που ρουφάνε χυμούς και καθιστά τους καρπούς πικρούς πριν σκοτώσουν το δέντρο.

Η σειρά κακών συγκομιδών περιόρισε την ικανότητα των παραγωγών να ξεπεράσουν τις τρέχουσες δυσκολίες αναμειγνύοντας τη νέα σοδειά με κατεψυγμένο χυμό - ο οποίος συνήθως έχει διάρκεια ζωής δύο ετών.

«Πρόκειται για κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων».

Η IFU δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις για την επαναδιατύπωση των κανονισμών για τα τρόφιμα σε επίπεδο ΟΗΕ, ώστε ο χυμός πορτοκαλιού να μπορεί να περιέχει άλλα εσπεριδοειδή, καθώς και να επιδιώξει αλλαγές των κανόνων σε επίπεδο χωρών.

Ο Francois Sonneville, ανώτερος αναλυτής ποτών στη Rabobank, δήλωσε ότι η καταναλωτική ζήτηση για χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η τιμή είχε «τρελαθεί» και οι καταναλωτικές συνήθειες είχαν αλλάξει.

"Η παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού βρίσκεται σε κρίση. Η βιομηχανία της Φλόριντα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι βραζιλιάνικοι ελαιώνες μαστίζονται από ασθένειες, αυξανόμενο κόστος και δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες προμήθειες χυμού πορτοκαλιού να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών", δήλωσε.

Ο Sonneville δήλωσε ότι οι παρασκευαστές ποτών θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν χυμούς χαμηλότερης ποιότητας, είτε να δημιουργούν ανάμεικτους χυμούς με άλλα φρούτα, όπως μήλο, μάνγκο ή σταφύλια, είτε να χρεώνουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Ήταν επιφυλακτικός ως προς το ότι τα μανταρίνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα πορτοκάλια, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν νέα έξοδα για τη μεταφορά των φρούτων σε έναν επεξεργαστή.

Τα προβλήματα θα συνεχιστούν, είπε, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για να φυτευτούν νέοι πορτοκαλεώνες και οι αγρότες εξετάζουν άλλες επιλογές, καθώς η ζήτηση μειώνεται, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα με ασθένειες και υψηλό εργατικό κόστος στη Φλόριντα.

«Θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά για να φυτέψετε ένα δέντρο [που θα διαρκέσει] για τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς του χρόνου οι τιμές μπορεί να είναι και πάλι χαμηλότερες», πρόσθεσε ο Sonneville.

- Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2024 για να διευκρινιστεί ότι η τιμή για τα βραζιλιάνικα πορτοκάλια ήταν για συμπύκνωμα και όχι για χυμό, όπως έλεγε μια προηγούμενη έκδοση, και ότι το υψηλό ρεκόρ σημειώθηκε στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων και όχι στην αγορά εμπορευμάτων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις