Το 2ο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ Ελιάς ELIA Lesvos Confest πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ελαιοτριβείου Βρανά στο νησί της Λέσβου 23-26 Μαΐου. Οι τοπικοί ελαιοπαραγωγοί συναντήθηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες, ειδικούς σε θέματα ελαιολάδου και τουρισμού και σεφ για να εξετάσουν το ελαιόλαδο από την άποψη της υγείας, του τουρισμού, της παράδοσης, του μάρκετινγκ, της βιωσιμότητας και της γαστρονομίας.
Αυτό δεν ήταν ούτε ένα συμβατικό συνέδριο ούτε ένα τυπικό φεστιβάλ. Οι επίσημες παρουσιάσεις κυμαίνονταν από συζητήσεις ορισμένων από τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία μέχρι συμβουλές για τους παραγωγούς ελαιολάδου σχετικά με την παραγωγή, τις στρατηγικές μάρκετινγκ και τον αγροτουρισμό. Επιπλέον, τα απογεύματα και την τελευταία ημέρα του Confest πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια γευσιγνωσίας, γαστρονομικά masterclasses και εμπειρίες τουρισμού ελαιολάδου.
Πολλές παρουσιάσεις του Confest επικεντρώθηκαν στο αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων για τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην υγεία, ιδίως ως μέρος της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Οι ομιλητές εξήγησαν ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) -ιδιαίτερα το EVOO με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες- έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προστασίας από τη νόσο Αλτσχάιμερ) και στην υγεία της καρδιάς (μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων), καθώς και ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου και πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών.
Οι επιστημονικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις συγκεκριμένων φαινολικών ενώσεων που απαντώνται φυσικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - ενώσεων που μπορούν τώρα να εξαχθούν από το EVOO για πιθανή χρήση σε συμπληρώματα διατροφής.
Το Confest περιελάμβανε επίσης πολυάριθμες συζητήσεις για τα διάφορα είδη τουρισμού με ελαιόλαδο και τους τρόπους με τους οποίους οι σεφ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μπορούν να παρουσιάσουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στους πελάτες τους. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα οφέλη του τουρισμού ελαιολάδου, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η εκπαίδευση των καταναλωτών και η αύξηση του εισοδήματος για μεμονωμένους αγρότες και αγροτικές κοινότητες. Περιέγραψαν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αγροτουρισμού και διατροφικού τουρισμού, από συγκομιδές έως γευσιγνωσίες και από πεζοπορίες έως μαθήματα μαγειρικής. Αυτές οι περιπέτειες εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να επικεντρωθούν στο ελαιόλαδο, την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό, τους ελαιώνες, τα τοπία, τους μύλους και τα μουσεία.
Τα πάνελ για το ελαιόλαδο στη γαστρονομία ανέδειξαν τη χρήση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τους σεφ με διάφορους καινοτόμους τρόπους: σε μπαρ ελαιολάδου και βιτρίνες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, στο μενού τόσο σε καταλόγους ελαιολάδου όσο και σε περιγραφές πιάτων, σε καθοδηγούμενες γευσιγνωσίες και μαθήματα σε εστιατόρια, και στις εξηγήσεις των σομελιέ ελαιολάδου για τους συνδυασμούς τροφίμων.
Σε ένα πάνελ για την παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας στο πέρασμα του χρόνου συμμετείχαν οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες τεσσάρων εταιρειών ελαιολάδου στο νησί της Λέσβου. Ο Ιωάννης Πρωτούλης, συνιδιοκτήτης της Protoulis Master Olive Oil Makers, περιέγραψε την καθετοποιημένη παραγωγή της οικογένειάς του, με 17.000 δέντρα από τις παραδοσιακές ποικιλίες ελιάς της Λέσβου -Κόλοβη, Αδραμιτιανή και Λαδόλια-, τρία ελαιοτριβεία, ένα αγροτουριστικό εγχείρημα και πολλά διεθνή βραβεία. Η οικογένεια Πρωτούλη χρησιμοποιεί όλα αυτά για να προωθήσει τον πολιτισμό της ελιάς της Λέσβου, γιατί, όπως λέει ο Πρωτούλης, «οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ο Μιχάλης Τζώρτζης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ελαιολάδου Τζώρτζης, συνόψισε έναν «αγώνα για το ελαιόλαδο» που κράτησε έναν αιώνα σε τέσσερις γενιές της οικογένειάς του. Αυτοί οι νικητές πολλών βραβείων και εξαγωγείς σε 18 χώρες συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια σε ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν σε αποτελέσματα φιλικά προς το περιβάλλον και προστατευτικά για την υγεία.
Η Ειρήνη Χατζηδημητρίου, ιδρύτρια της Mia Elia, εξήγησε ότι η οικογένειά της προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν ένα ελαιόδεντρο και να δημιουργήσουν έτσι έναν φιλικό προς το περιβάλλον δεσμό με το νησί και τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που έχουν διαρκή πολιτιστική, αισθητική και οικονομική σημασία εκεί. «Mia Elia σημαίνει ένα ελαιόδεντρο», αποκαλύπτει, «και ένα ελαιόδεντρο σημαίνει τον κόσμο για εμάς».
Η Ειρήνη Καλαμπόκα, συνιδιοκτήτρια της Eirini Plomariou EVOO, παρουσίασε το βραβευμένο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της οικογένειάς της, το επισκέψιμο ελαιοτριβείο δύο φάσεων και το εργοστάσιο εμφιάλωσης στη «Λέσβο, όπου η ελιά είναι το σύμβολο της αγάπης και της ευημερίας». Κληρονομώντας την αγάπη για την ελιά από τη γιαγιά και τους γονείς της, η Καλαμπόκα επέστρεψε στο νησί μετά το πανεπιστήμιο για να αγκαλιάσει το πάθος, την ειλικρίνεια, τη δέσμευση, την υγεία και τη βιοποικιλότητα που είναι κεντρικά στοιχεία της οικογενειακής της επιχείρησης.
«Βαθιά συγκινημένη» από τους καλλιεργητές τέταρτης γενιάς που απέτισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους, η γνωστή ειδικός στη μεσογειακή διατροφή Δρ Αντωνία Τριχοπούλου επεσήμανε ότι αυτή είναι «η γενιά που θα αντιμετωπίσει το μέλλον, αλλά μπορεί να βασίζεται σε βαθιές ρίζες, καθώς η ποικιλία Kolovi φτάνει στο νερό μέσα από τον ασβεστόλιθο».
Στο τελευταίο πάνελ του Confest, ο ειδικός σε θέματα βιώσιμης διατροφής και τουρισμού Σωτήρης Ντι. Μπαμπατζιούρης υπενθύμισε στο κοινό ότι οι ελαιώνες είναι ένα χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην επιβίωση των κοινωνιών, καθιστώντας τους μέρος της σύνδεσής μας με το μέλλον. Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Αντώνης Τιρπιντήρης προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς να μην τα παρατήσουν, «ελάτε μαζί μας, κρατήστε τους ελαιώνες σας», διότι ακόμη και αν η ελαιοκαλλιέργεια δεν φαίνεται κερδοφόρα, η δέσμευση του άνθρακα, η καλύτερη εμπορία και τα οφέλη του EVOO για την υγεία μπορούν να προσφέρουν ελπίδα. Ο καθηγητής του Yale, Τάσος Κυριακίδης, πρότεινε ότι η Λέσβος θα μπορούσε «να αποτελέσει πρότυπο στην επίλυση προβλημάτων» και ζήτησε «ένα χειροκρότημα για όλους τους παραγωγούς, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Jaén, Juan Antonio Parrilla González, εξήρε το Confest ως ευκαιρία για μάθηση και τάχθηκε υπέρ πρόσθετων διεθνών συνεργασιών. Ο ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ, εξαγωγών και γευσιγνωσίας ελαιολάδου Εμμανουήλ Καρπαδάκης εξήρε την ενεργό συμμετοχή των σεφ στο Confest, καθώς «η γαστρονομία έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει»- ενθάρρυνε επίσης «να σκεφτούμε έξω από το κουτί, προκειμένου να δώσουμε στο ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Temple, Domenico Pratico, αναφέρθηκε στον ελληνικό μύθο που απεικονίζει την ελιά ως δώρο του θεού στους ανθρώπους και επέμεινε ότι πρέπει «να αγαπάμε και να λατρεύουμε αυτό το δέντρο που μας κάνει καλό για όλα όσα μπορεί να κάνει για το περιβάλλον και τον άνθρωπο».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαιάς Νήσου Λέσβου με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελαιουργείου Βρανά στο χωριό Παπάδος Γέρας. Το μουσείο ήταν αρχικά ένα ατμοκίνητο ελαιοτριβείο που κατασκευάστηκε το 1887 και ανήκε στον παππού του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, βραβευμένου με Νόμπελ. Η Φωτεινή Τιρπιντίρη, πρόεδρος της Ελαιάς Νήσου Λέσβου, ανυπομονεί να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες σε μια άλλη έκδοση του Confest στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις