Η ΕΕ θα εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών για 15 χώρες

Αρχικά θα γίνει παραλαβή 665.000 δόσεων από τον κατασκευαστή του εμβολίου CSL Seqirus

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει σύμβαση για την εξασφάλιση πάνω από 40 εκατομμυρίων δόσεων ενός προληπτικού εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών για 15 χώρες, με τις πρώτες αποστολές να κατευθύνονται στη Φινλανδία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ τη Δευτέρα.

Η συμφωνία εξασφαλίζει έως και 665.000 δόσεις από τον κατασκευαστή του εμβολίου CSL Seqirus και περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 40 εκατομμύρια εμβόλια για μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. 

Τα εμβόλια θα προμηθευτούν από κοινού ο βραχίονας επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης HERA της Επιτροπής και 15 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι δόσεις προορίζονται για όσους εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές μονάδες και οι κτηνίατροι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βρετανία βρίσκονται επίσης στη διαδικασία εξασφάλισης δόσεων προληπτικού εμβολίου.

"Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, παρακολουθούμε συνεχώς και ενεργά την κατάσταση... και αύριο, μαζί με τα κράτη μέλη μας, εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε πάνω από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών για την προστασία όσων εκτίθενται περισσότερο. Οι παραδόσεις στις χώρες που έχουν άμεσες ανάγκες βρίσκονται ήδη καθ' οδόν", δήλωσε στο Reuters η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Ο ιός Η5Ν1 έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ επηρεάζοντας κυρίως πουλερικά και τους τελευταίους μήνες πάνω από 80 γαλακτοκομικές φάρμες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία μεταφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και τρεις άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνθηκαν μετά από έκθεση σε μολυσμένα βοοειδή από την 1η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν ενεργά κρούσματα σε ανθρώπους ή βοοειδή στην ΕΕ, από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Η μετάδοση στον άνθρωπο παραμένει ένα σπάνιο γεγονός και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής συνεχής μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», ανέφερε το ECDC σε εβδομαδιαία έκθεση για την περίοδο 1-7 Ιουνίου.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της ζωονόσου γρίπης στο ευρύ κοινό στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται χαμηλός».

Η Επιτροπή, μέσω του HERA, έχει ήδη εξασφαλίσει 111 εκατομμύρια δόσεις από τις εταιρείες GSK και Seqirus εμβολίων για πανδημία γρίπης, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε επικρατούν στέλεχος γρίπης.