Σιτάρι: Υποχωρεί η τιμή καθώς το ευρώ ανεβαίνει

Το σιτάρι του Euronext υποχώρησε την Τετάρτη μετά από μια απότομη ανάκαμψη στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς το άλμα του ευρώ και τα αποτελέσματα ενός αιγυπτιακού διαγωνισμού υπογράμμισαν τις προκλήσεις για τις εξαγωγές, ενώ οι έμποροι προσάρμοσαν τις θέσεις τους πριν από τις ευρέως παρακολουθούμενες προβλέψεις για τη σοδειά των ΗΠΑ.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι σημείωνε πτώση 2,3% στα 240,75 ευρώ (261,19 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, επιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους του 3% από την Τρίτη.

Το σιτάρι του Σικάγο υποχωρούσε επίσης.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι η αγορά 400.000 τόνων σιταριού Μαύρης Θάλασσας από την Αίγυπτο την Τρίτη έριξε το κλίμα, ακόμη και αν το ρωσικό σιτάρι παραβλέφθηκε.

"Η κατώτατη τιμή της Ρωσίας εξακολουθεί να ισχύει για τον περιορισμό των εξαγωγών, όπως φαίνεται στον διαγωνισμό της Αιγύπτου, αλλά οι πραγματικές ρωσικές τιμές είναι χαμηλότερες", δήλωσε Γερμανός έμπορος.

"Ο διαγωνισμός της Αιγύπτου έδειξε επίσης ότι το ουκρανικό σιτάρι έρχεται στις εξαγωγικές αγορές σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και φαίνεται φθηνότερο, καθώς η ναυτιλία από την Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ρωσικές επιθέσεις".

Η απότομη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβάρυνε επίσης το εξαγωγικό κλίμα στην Ευρώπη.

Οι έμποροι εξομαλύνουν τις θέσεις τους ενόψει της έκθεσης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια προσφορά-ζήτηση αργότερα την Τετάρτη.

Η αγορά παρακολουθεί κυρίως την εκτίμησή της για τις προοπτικές της αμερικανικής και ρωσικής παραγωγής μετά τις μικτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις