ΟΠΕΚΕΠΕ: Προ των πυλών ριζικών αλλαγών ή χάος στις πληρωμές των αγροτών;

Σε μια κρίσιμη διαδικτυακή συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, με τη συμμετοχή στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπροσώπων από την DG AGRI και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και άλλων φορέων  τέθηκαν επί του τάπητος καίρια ζητήματα για το μέλλον του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital, εκεί συζητήθηκαν διάφορα σενάρια για τη διόρθωση των «κακώς κειμένων» που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στον Οργανισμό αλλά και τρόποι επαναφοράς του στο «σωστό δρόμο».

  • Το πρώτο σενάριο αφορά την εφαρμογή διαθρωτικών κινήσεων και κανονικά η συνέχιση της λειτουργίας και των πληρωμών με επιτήρηση .
  • Το δεύτερο και πιο «καυτό» σενάριο είναι να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις χωρίς επιτήρηση  ώστε ο οργανισμός να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκά πλαίσια και πρότυπα. Όμως αυτό θα πρέπει να δώσει την απάντηση του  έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμισή του τότε θα χάσει την πιστοποίηση.

Αυτό όπως είναι αναμενόμενο θα θέσει σε κίνδυνο τις πληρωμές των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς και θα αφήσει έκθετη τη χώρα διεθνώς.  
Σε κάτι το οποίο πάντως συμφώνησαν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση είναι ότι η τωρινή κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η δυνατότητα μη ολοκλήρωσης των ελέγχων αλλά και των πληρωμών, με τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ να επικαλούνται έλλειψη προσωπικού.
Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agrocapital, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί επιτήρηση, θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε μετά να πάει σε έλεγχο.

Η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών αναμένεται να λάβει ώθηση μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η νέα πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις