EBIC Summit 2024: Συζητώντας για Ισχυρές Αλυσίδες Εφοδιασμού Τροφίμων και Βιώσιμη Γεωργία

Το EBIC Summit 2024 λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα, συγκεντρώνοντας ηγέτες από τον αγροδιατροφικό τομέα για να συζητήσουν το μέλλον της βιώσιμης τροφής. Η εκδήλωση φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη για συνεργασία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τους αγρότες έως τους καταναλωτές, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας.

Ένα από τα βασικά θέματα του summit είναι η οικοδόμηση ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Σε ένα πάνελ με τίτλο "Εργαζόμαστε για τον Κοινό Σκοπό Ισχυρών Αλυσίδων Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων", οι ειδικοί συζητήσαν τα χαρακτηριστικά μίας ανθεκτικής και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού.


Το πάνελ  με θέμα «Εργαζόμαστε για τον κοινό σκοπό των ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων»

  •  Συντονίστρια: Natasha Foote,
  •  Bill Wirtz, Ανώτερος Αναλυτής Πολιτικής, Consumer Choice Center
  • Will Surman, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών, Δημοσίων Υποθέσεων και ESG, FoodDrinkEurope
  •  Αντώνης Αγγελετάκης, Διευθυντής Βιοδιεγερτών, Yara International
  • Patrick Pagani, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, COPA-COGECA
  • Marc Billiet, ανώτερος σύμβουλος για τις εμπορευματικές μεταφορές, Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU)

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων οφείλει να διασφαλίζει:

Ισορροπία στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική.

Δίκαιη αμοιβή για τους αγρότες: Η διασφάλιση δίκαιων τιμών για τα προϊόντα τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων.
Έλξη νέων στον αγροτικό τομέα: Η προώθηση της αγροτικής εργασίας ως ελκυστικής καριέρας, με ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου.
Διαθεσιμότητα και οικονομική προσιτότητα τροφίμων: Η διασφάλιση ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτική τροφή σε προσιτές τιμές είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Ανθεκτικότητα: Η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι ασθένειες και οι πολιτικές αναταραχές.
Υγιή εδάφη: Η γονιμότητα του εδάφους είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιεινών τροφίμων και πρέπει να προστατεύεται και να βελτιώνεται.
Ευελιξία: Η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να είναι προσαρμόσιμη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις ανάγκες των καταναλωτών.
Μελλοντική σκέψη: Η αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων δεν αρκεί. Η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να επενδύει σε καινοτόμες λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.
Αποτελεσματικότητα: Η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που να μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και να μειώνει τις σπατάλες, χωρίς να θυσιάζει άλλους στόχους βιωσιμότητας.

Η Σύνοδος Κορυφής EBIC 2024 σηματοδότησε μια σημαντική στροφή προς ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τα τρόφιμα. Οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις πολιτικές και τις πρακτικές στον τομέα της γεωργίας και της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις