Αυξάνονται οι εκτάσεις βιολογικού ελαιολάδου στη Β. Ιταλία

Αυξημένη είναι η παραγωγή βιολογική ελαιολάδου στη Βόρεια Ιταλία σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του του Ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Ismea).

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των εταιρειών ελαιολάδου. 

Συγκεκριμένα, από το 2010 έως το 2020, η μεγαλύτερη αύξηση (202%) των εταιρειών ελαιολάδου καταγράφηκε στο Πιεμόντε, όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων τριπλασιάστηκε από 641 σε 1.939.

Ακολούθησε η Λομβαρδία, όπου ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε (132%) από 1.939 σε 4.506. Η Friuli-Venezia Giulia, η Valle d'Aosta, το Trentino-Alto Adige και η Emilia-Romagna σημείωσαν αύξηση 61%, 51%, 25% και 12% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, ο αριθμός των επιχειρήσεων παραγωγής ελαιολάδου στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες μειώθηκε κατά 31 τοις εκατό και ανήλθε σε 619.378 το 2020, όταν το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) πραγματοποίησε την τελευταία απογραφή της γεωργίας.

Από την άλλη πλευρά, η έκταση που προορίζεται για την καλλιέργεια της ελιάς στην Ιταλία δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα ανέλθει σε 1.135.837 εκτάρια το 2023. Παρόλα αυτά, οι περιφέρειες Πιεμόντε, Λιγουρία, Σικελία και Βένετο έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, δηλαδή 16%, 13%, 10% και 7%, αντίστοιχα.

"Έχει καταστεί σαφές ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή αυξάνεται στο βορρά μεσομακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα της ιταλικής παραγωγής εξακολουθεί να προέρχεται από τις άλλες περιοχές της χώρας", δήλωσε η Tiziana Sarnari, αναλύτρια αγοράς και συντάκτρια της έκθεσης της Ismea, στους Olive Oil Times.

"Δεν πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, αλλά υπάρχουν κάποιες μετατοπίσεις που μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να βρει νέους χώρους ανάπτυξης και στις βόρειες περιοχές", πρόσθεσε η ίδια.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η έκταση που αφιερώνεται σε βιολογικά πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία αυξάνεται.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε από το 2013 έως το 2018 και στη συνέχεια μια πιο αργή αλλά σταθερή επέκταση οδήγησε την επιφάνεια βιολογικής ελιάς της χώρας σε 272.000 εκτάρια το 2022. Η Απουλία αντιπροσωπεύει το 30% αυτού του αριθμού, ακολουθούμενη στενά από την Καλαβρία (28%), τη Σικελία (15%), την Τοσκάνη (8%), το Λάτσιο και την Καμπανία (4%).

Η βιολογική έκταση αντιπροσωπεύει το 24 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας της χώρας που προορίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ τα βιολογικά πιστοποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αντιπροσωπεύουν το 15 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιολογικά πιστοποιημένης παραγωγής προέρχεται από τις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2019 και 2022, κατά μέσο όρο, η Απουλία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ (46%) των ιταλικών βιολογικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, ακολουθούμενη από την Καλαβρία (30%) και τη Σικελία (12%).

Μικρότερα ποσοστά προέρχονταν από την Τοσκάνη (τέσσερα τοις εκατό) και το Λάτσιο (δύο τοις εκατό), ακολουθούμενα από την Καμπανία και τις άλλες κεντρικές και νότιες περιοχές (ένα τοις εκατό έκαστη).

"Ο νότος παραμένει η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή βιολογικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, τόσο επειδή αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου όσο και για κλιματολογικούς λόγους", δήλωσε ο Sarnari.

"Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε μεγαλύτερη προσοχή από τους αγρότες προς μια πιο βιώσιμη αγρονομική διαχείριση και μια αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή την πτυχή μεταξύ των καταναλωτών", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις