Σιτηρά: Ευνοϊκός ο καιρός στις κύριες χώρες εξαγωγής σιτηρών

Αυτή και την επόμενη εβδομάδα, οι καιρικές συνθήκες στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες θα είναι γενικά ευνοϊκές για την ολοκλήρωση της σποράς και την ανάπτυξη των καλλιεργειών, γεγονός που θα περιορίσει τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις αγορές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σπορά των ανοιξιάτικων καλλιεργειών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η συγκομιδή του χειμερινού σιταριού επιταχύνεται. Την επόμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 30-33 βαθμούς, γεγονός που θα είναι γενικά ευνοϊκό για την ανάπτυξη των καλλιεργειών που έχουν λάβει επαρκείς βροχοπτώσεις. Μόνο στις ανατολικές περιοχές, όπου υπήρξαν λιγότερες βροχοπτώσεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ένα άλλο μέτωπο που θα φέρει βροχοπτώσεις πριν από μια ζεστή εβδομάδα στις μεσοδυτικές και τις κεντρικές και νότιες πεδιάδες. Σε γενικές γραμμές, οι βροχοπτώσεις θα είναι καλές για το καλαμπόκι και τη σόγια, αλλά μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν την ωρίμανση και τη συγκομιδή του σιταριού.

Στα καναδικά λιβάδια αναμένεται επίσης ένα ισχυρό μέτωπο με βροχές και καταιγίδες, αλλά η σπορά των ανοιξιάτικων καλλιεργειών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε οι βροχοπτώσεις θα είναι πολύ χρήσιμες. Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να πλήττεται από θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Στο κεντρικό τμήμα της Βραζιλίας εξακολουθούν να επικρατούν ξηρές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που επιταχύνει την ωρίμανση και τη συγκομιδή της δεύτερης καλλιέργειας του καλαμποκιού σαφράν (συγκομίζεται πάνω από το 10%). Ταυτόχρονα, οι βροχοπτώσεις είναι πιο σταθερές στις νότιες πολιτείες και αναμένεται ένα νέο μέτωπο βροχοπτώσεων την επόμενη εβδομάδα. Εάν φέρει ελαφρές βροχοπτώσεις στα βόρεια, θα βελτιώσει την κατάσταση των όψιμων καλλιεργειών καλαμποκιού.

Στην Αργεντινή, η συγκομιδή της σόγιας έχει ολοκληρωθεί, ενώ η συγκομιδή του καλαμποκιού έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερο από το 40% της έκτασης. Περισσότερες από τις μισές εκτάσεις χειμερινού σιταριού έχουν σπαρθεί. Αρκετά κύματα ελαφρών βροχοπτώσεων προβλέπονται για το επόμενο Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα οποία θα είναι ευεργετικά για τις καλλιέργειες χειμερινού σιταριού. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενδέχεται να υπάρξει ψυχρή εισβολή, η οποία θα είναι δυσμενής για την καλλιέργεια σιταριού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και ορισμένα τμήματα της Γερμανίας συνεχίζονται οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, οδηγώντας στην ανάπτυξη ασθενειών και μειώνοντας το δυναμικό απόδοσης. Οι ίδιες συνθήκες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Το σύστημα θα φέρει επίσης τις πολυπόθητες βροχές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα μειώσουν τις συνθήκες ξηρασίας στις ανατολικές περιοχές.

Τις επόμενες ημέρες, ένα μέτωπο με βροχοπτώσεις θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, γεγονός που θα είναι πολύ ευεργετικό για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, αλλά δεν θα βελτιώσει την κατάσταση του χειμερινού σιταριού και της ελαιοκράμβης, των οποίων οι αποδόσεις μειώθηκαν λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών του Μαΐου.

Σημαντικές βροχοπτώσεις προβλέπονται σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και της νοτιοδυτικής Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια αναμένονται ζεστές και κυρίως ξηρές συνθήκες.

Στην Αυστραλία, παραμένουν γενικά ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά χειμερινού σιταριού και κριθαριού και την ανάπτυξη του κανόλα. Το σύστημα θα φέρει βροχοπτώσεις στα ανατολικά και δυτικά της Αυστραλίας και οι μετεωρολόγοι αναμένουν συνεχείς βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες λόγω της μετάβασης στη La Niña.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις